Ialomiţianu: Principala provocare pentru anul 2012 – încadrarea într-un deficit sub 3%

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, luni, că principala provocare a Executivului în acest an o reprezintă încadrarea într-un deficit sub 3%.

„Principalele priorităţi se referă la o execuţie bugetară foarte bună.

Avem o provocare foarte mare, aceea de a ne încadra într-un deficit sub 3 %, lucrul care este realizabil. Am fost în Parlament cu un buget care are deficit pe cash de 1,9%. La baza bugetului stă politica prudentă.

Eu cred că putem să-l executăm în condiţii foarte bune, chiar dacă pe pieţele financiare apar unele derapaje”, a declarat ministrul Finanţelor înainte de şedinţa BPN al PDL.

Despre subiectul remanierii Ialomiţianu a spus că nu ştie şi că, în această perioadă, la nivelul ministerului pe care-l conduce se află în pregătire minisiunea FMI şi CE de la finele luni ianuarie. „La nivelul ministerului de Finanţe noi ne pregătim pentru prima misiune a Fondului Monetar şi a Comisiei Europene din acest an, pentru că la sfârşitul lunii avem prima evaluare pe acest an.

Ministerul de Finanţe şi-a făcut temele. Am adoptat bugetul, ne-am încadrat în ţinta de deficit de până la 4,4%, am plătit arierate într-o sumă foarte mare. Deci, Ministerul de Finanţe şi-a făcut treaba. Despre remaniere, este decizia primului-ministru”, a mai declarat ministrul Finanţelor.

Întrebat dacă în cadrul şedinţei coaliţiei s-a discutat despre noua lege a sănătăţii Ialomiţianu a precizat că nu a participat la întrunire dar că „se simte nevoia reformei în domeniul sănătăţii”. „Domeniul sănătăţii trebuie reformat. Suntem într-o situaţie nu prea bună. Permanent când vine Fondul Monetar trebuie să punem bani de-o parte să plătim arierate. Nu este normal”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Acesta a afirmat că în domeniul sănătăţii trebuie să se facă ordine ”să se asigure un principiu de echitate” şi să se diversifice formele de finanţare. „Avem spitale care funcţionează ca instituţii publice, avem în sectorul privat spitale care funcţionează ca şi societăţi comerciale. Trebuie acelaşi principiu de echitate şi trebuie diversificate formele de finanţare.

Adică şi spitalele să poată angaja medici foarte buni ca şi spitalele private şi principiul de finanţare să fie echitabil. Trebuie să ne preocupe pacietul şi calitatea actului medical”, a mai declarat Gheorghe Ialomiţianu.

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.