Pariul anului – ajungem la 600 de kilometri de autostradă?

– Suntem la începutul a aceea ce ar putea fi un an-record pentru construcția de autostrăzi în România. Pe ce se bazează optimismul?

Până în decembrie, aproape 160 de kilometri de autostradă se vor adăuga la cei 390 de kilometri existenți în România. Bine­înțeles, asta în cazul în care constructorii își văd serios de treabă, iar vremea nu e prea capricioasă. Căci, spre deosebire de alți ani, când în calea șantierelor stăteau exproprierile întârziate, lipsa avizelor sau finanțarea greoaie, în 2012 obstacolele sunt mult mai puține. Acum, terenurile și actele necesare sunt disponibile, banii pentru cele mai multe proiecte vin de la Bruxelles și, nu în ultimul rând, suntem în fața unui an electoral, astfel încât autostrăzile autohtone devin, deodată, mult mai aproape de realitate.

Citeste si:  Femeile, o "pată de culoare" în lumea dură a unor meserii ce par a aparţine bărbaţilor

În prezent, sunt aproape gata 55 din cei 62 km ai A3 București-Ploiești și cei 12 km din sectorul din A1 care ocolește Aradul (aici circulația s-a deschis pe o cale).

Avansate sunt lucrările și pe A2, pe cei 16 km dintre Medgidia și Murfatlar, dar și pe A4 (centura Constanței), între Valu lui Traian și Ovidiu (11 km). Cele două sectoare trebuie să fie gata până la începutul sezonului estival. Tot atunci ar trebui să fie deschis, pe o singură cale, tronsonul Cernavodă-Medgidia din A2 (20 km), urmând ca acesta să fie gata total până la sfârșitul anului, scrie Capital.ro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata