EUR
4,84 RON
(-0.07%)
USD
4,29 RON
(+0.41%)
GBP
5,39 RON
(+0.51%)
CHF
4,48 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.11%)
BYN
1,79 RON
(+0.42%)
CAD
3,18 RON
(+0.31%)
RSD
0,04 RON
(-0.08%)
AUD
2,97 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.52%)

Reţeaua Globală Hackerspace ar putea stârni Revoluţia pe Internet

În cadrul Congresului Chaos Communication, ţinut la Berlin în perioada 27-30 decembrie 2011, mai mulţi hackeri au propus realizarea Reţelei Globale Hackerspace, prin plasarea pe orbita Pământului a unor sateliţi de comunicaţii proprii, permanent conectaţi la o reţea de staţii terestre, totul în scopul de a ocoli cenzura impusă pe Internet.

Potrivit hackerului activist Nick Farr, unul dintre autorii inițiativei, amenințarea crescândă a cenzurii pe Internet este cea care a motivat premisele proiectului Hackerspace. Un exemplu al acestui curent dictatorial digital este propusul Act de Stopare a Pirateriei Online (Sopa), din SUA, care, daca va fi promulgat, va îngrădi libertatea online, începând prin interzicerea unor site-uri, pe temeiuri de copyright.

Indivizi pasionaţi şi pricepuţi au plasat deja pe orbita circumterestră câţiva mici sateliţi – prin intermediul unor misiuni spaţiale majore – în general numai pentru perioade scurte de timp, deoarece urmărirea dispozitivelor s-a dovedit dificilă în condiţiile unor proiecte cu bugete reduse.

Clubul german de hackeri Chaos Computer, cu o tradiţie de zeci de ani, lucrează la proiectul Reţelei Globale Hackerspace alături de Constellation, o organizaţie de cercetare aerospaţială de asemenea germană, care constă mai ales din proiecte studenţeşti interconectate.

Farr şi Armin Bauer, membri ai proiectului Hackerspace, se gândesc la ideea unei reţele de staţii terestre low-cost, ce pot fi cumpărate, sau construite de indivizi. Folosite împreună într-o reţea globală, staţiile ar putea facilita localizarea şi contactul cu sateliţii în orice moment.

Potrivit experţilor, din punct de vedere practic, viziunea Hackerspace nu este tocmai fezabilă şi în niciun caz nu este la îndemână. Plasaţi pe orbita apropiată, la joasă altitudine, sateliţii, fie şi numeroşi, ar fi instabili şi ar asigura accesul la Internet în reprize, cu întreruperi.

Poziţionaţi pe orbita geostaţionară a Pământului, asemenea sateliţilor geosincroni pentru a se roti deodată cu planeta şi a fi stabili, sateliţii hackerilor s-ar afla la distanţă apreciabilă de sol şi ar opera cu o întârziere a semnalului prea mare pentru anumite aplicaţii Internet.

Mai mult decât atât, dispozitivele ar intra sub incidenţa unor legi stricte, fiind, practic, ilegale şi susceptibile de a fi doborâte în orice clipă de orice ţară.

Potrivit lui Farr, cel mai important motiv pentru care se dorește existența Rețelei Globale Hackerspace este cunoașterea. „Hackerii sunt pentru libera circulare a informației. Noi credem că a comunica este un drept uman”, a mai adăgat hackerul.

Sursa: www.popsci.com

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata