Un nou atac Facebook se răspândeşte prin linkuri „infectate”

Un nou atac cibernetic de înaltă tehnologie a furat de la Facebook peste 45.000 de nume de utilizatori şi parole, acestea fiind în mare parte din Marea Britanie. Cercetătorii se tem că aceşti criminali, ce folosesc „viermele” Ramnit, un virus utilizat destul de des pentru a fura detalii bancare şi pentru a ataca reţele corporative, ar putea să se folosească de aceste conturi „infectate” pentru a trimite linkuri la prietenii de pe Facebook ai celor „prădaţi”, răspândind „viermele” tot mai mult.

Apăsând pe aceste linkuri, utilizatorii Facebook sunt direcţionaţi către pagini web infectate, care descarcă „viermele” în calculatoarele acestora, devenind astfel noi victime.

Citeste si:  Un asistent universitar clujean încearcă să salveze Băile Herculane prin Facebook

Experţii informaticieni spun că parolele furate de la cele 45.000 de conturi, pot fi folosite de către criminalii cibernetici pentru a intra în serviciile de email. Oricine foloseşte acceaşi parolă la mai multe servicii de pe net este supus la un risc major. Se pare că 69% din calculatoarele infectate sunt din Marea Britanie.

„Vierme” este un termen tehnic pentru programele periculoase realizate de hackeri, care se poate răspândi fără ajutor uman, iar acest lucru face ca „viermii” să fie mult mai periculoşi decât viruşii, care se pot răspândi doar prin fişiere infectate ce sunt deschise.

Citeste si:  NATO lansează o forţă de reacţie rapidă contra atacurilor cibernetice

Compania de securitate Seculert, cea care a descoperit atacul spune că „Ramnit a început de curând să îşi îndrepte atenţia spre conturi Facebook, reuşind să fure până acum peste 45.000 de date de logare din întreaga lume, majoritatea fiind din Marea Britanie şi Franţa”.

Criminalii ce se află în spatele programului Ramnit folosesc datele de logare furate pentru a se loga la conturile de Facebook ale victimelor şi pentru a transmite prietenilor acestora linkuri infectate.

Principalul avantaj al acestui „vierme” este faptul că utilizatorii au tendinţa de a folosi aceeaşi parola la mai multe servicii de pe Internet, cum ar fi Facebook, Gmail, Microsoft Outlook.

Citeste si:  Japonia: Din centrala de la Fukushima se scurge apă contaminată de doi ani

Ramnit este un atac cibernetic de înaltă tehnologie care infectează un calculator în moduri diferite, proiectat pentru a fura parole şi informaţii personale. Potrivit experţilor în securitate de la Seculert, Ramnit este estimat că reprezintă 17,3% din noile infecţii ale calculatoarelor din întreaga lume.

Între septembrie şi decembrie anul trecut, 800.000 de dispozitive din lumea întreaga au fost infectate cu Ramnit.

Infectarea recentă a fost urmărită de către Seculert prin descoperirea serverelor de „comandă şi control” folosite pentru a trimite comenzi către calculatoarele controlate de la distanţă infectate cu Ramnit. (Sursa: Daily Mail)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close