Ahmadinejad caută sprijin în America Latină de stânga

Din ce în ce mai izolat în urma sancţiunilor internaţionale, Iranul duce lipsă de aliaţi, astfel încât alianţele strategice din America Latină în frunte cu Venezuela lui Hugo Chavez, au devenit cruciale.

Preşedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a sosit la Caracas într-un turneu din care mai fac parte Nicaragua, Cuba şi Ecuador. Cea de-a şasea sa vizită pe continentul latino-american nu cuprinde şi Brazilia deoarece relaţiile cu această ţara s-au răcit de pe vremea lui Lula, notează luni (09 ianuarie 2012) ziarul ABC.

În mijlocul creşterii tensiunii cu SUA, turneul este urmărit cu preocupare de Washington. Administraţia Obama recomandă ţărilor din restul lumii să nu „aprofundeze” relaţiile cu Iranul ale cărui dificultăţi au fost agravate de sancţiuni.

Relaţiile economice dintre Venezuela şi Iran, cvasi inexistente anterior, au ajuns în puţini ani la acorduri de 30 de miliarde de dolari. Cu Bolivia lui Evo Morales a încheiat acorduri joint-venture care depăşesc 1 miliard de dolari. Iranul a semnat importante acorduri miniere şi cu Ecuador, ţară care şi-a deschis porţile lui Ahmadinejad încă din vremea lui Rafael Correa.

Citeste si:  Scumpirea petrolului inspiră optimism la Moscova

Aceste concesiuni de exploatare minieră, în locuri cu prezenţă a uraniului, au provocat suspiciuni că Iranul încearcă să extragă acest minereu pentru programul său nuclear.

Potrivit ziarului Wall Street Journal, această reţea de relaţii, pe lângă facilitarea exporturilor iraniene şi trasferul de devize în Teheran, este folosit pentru a eluda sistemul de sancţiuni impus regimului ayatollahilor.

În 2008, SUA au impus sancţiuni unei bănci din Venezuela care opera strâns cu o bancă iraniană. Autorităţile americane au denunţat şi relaţiile dintre o bancă iraniană supusă embargoului şi Banca Centrală din Ecuador.

Citeste si:  Ţiţeiul iranian va fi prelucrat la rafinăria Petrotel din România

În ultimii ani, Iranul şi-a dublat numărul ambasadelor din America Latină. Presa americană au văzut în acestea o acoperire pentru operaţiunile serviciilor secrete. Postul Televisa a difuzat în decembrie un reportaj cu camera ascunsă în care ambasadorul iranian din Mexic preconiza o eventuală acţiune teroristă împotriva SUA.

În timp ce ziarul ABC a dezvăluit o intensă activitate a mişcării Hezbollah în mai multe ţări latino-americane. Ahmadinejad este însoţit de miniştrii de externe, industriei, comerţului şi minelor.

Din delegaţie nu face parte şi ministrul apărării, Ahmad Vahidi, care în anterioara sa vizită în Bolivia a stârnit indignarea altor ţări latino-americane, precum Argentina, având în vedere că figurează printre cei acuzaţi de atentatul din 1994 din Buenos Aires, în care este implicat Hezbollah, soldat moartea a 85 de persoane.

Citeste si:  Israelul anunţă creşterea bugetului său militar

„Iranul are dificultăţi economice serioase şi este izolat. În timp ce America Latină este în creştere economică şi din ce în ce mai activă în chestiuni diplomatice globale”, este de părere Michael Shifter, analist al think-tank-ului Inter-American Dialogue.

La rândul său, Maria Teresa Romero, lector de Studii de Internaţionale la Universitatea Centrală din Venezuela, vede turneul latino¬american al preşedintelui iranian ca pe un avertisment adresat Washingtonului.

În opinia sa, este ca şi cum ai spune americanilor „putem veni în grădina voastră oricând avem chef”. Vizita lui Ajmadinejad în Venezuela era prevăzută în septembrie, dar operaţia de cancer a lui Chavez a dus la amânarea ei. Ahmadinejad profită acum să viziteze şi Nicaragua pentru ceremonia de învestire a lui Manuel Ortega.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata