EUR
4,83 RON
(-0.01%)
USD
4,07 RON
(+1.41%)
GBP
5,35 RON
(+0.31%)
CHF
4,49 RON
(+0.15%)
BGN
2,46 RON
(+0.69%)
BYN
1,67 RON
(+1.01%)
CAD
3,07 RON
(+0.18%)
RSD
0,04 RON
(-0.06%)
AUD
2,94 RON
(-0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.8%)
CZK
0,19 RON
(-0.42%)
INR
0,05 RON
(+1%)

AOAR consideră că România nu are o piaţă concurenţială a gazelor naturale

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) salută aprobarea de către Parlament a legii prin care au fost interzise exporturile româneşti de gaze naturale şi reafirmă poziţia sa prin care consideră că „o piaţă concurenţială în domeniul gazelor naturale este departe de a fi o realitate atât la nivelul Uniunii Europene cât şi la nivelul României”.

„AOAR cere autorităţilor competente ale statului, ANRE, Consiliului Concurenţei şi Guvernului să examineze cu mult mai multă atenţie fenomenele ce se petrec pe piaţa gazelor naturale, indiferent că vorbim de producţia internă sau de import. O piaţă concurenţială în domeniul gazelor naturale este departe de a fi o realitate atât la nivelul Uniunii Europene cât şi la nivelul Romaniei”, arată asociaţia, într-un comunicat făcut public marţi.

AOAR apreciază că, în condiţiile „în care Comisia Europeană nu poate determina ţările membre să se constituie ca un contractor unic de gaze naturale din Rusia, acceptând aranjamentele politico-economice speciale ce asigură aprovizionarea unor ţări membre UE la preţuri net inferioare preţului la care este obligată România să importe aceste resurse energetice, a obliga ţara noastră să exporte gaze naturale este inacceptabil”.

Comunitatea oamenilor de afaceri a cerut constant ANRE să-şi îndeplinească rolul de control ce-i revine prin lege, subliniază AOAR.

„Constatăm cu regret că această unică autoritate a statului anunţă constant creşteri de preţuri pentru gazele naturale, fără a oferi transparenţă asupra factorilor ce justifică aceste creşteri de preţuri, exclusiv cererea legală, dar verificabilă, formulată de companiile furnizoare ce au o poziţie dominantă pe piaţă”, subliniază comunicatul.

În legătură cu această situaţie, AOAR apreciază că alături de ANRE toată această problematică complexă trebuie abordată şi de Consiliul Concurenţei, care „ar putea să evalueze cum o companie privată mică din Vaslui a putut să reducă preţul de furnizare cu 17%, în anul 2009, în timp ce marii furnizori n-au acceptat decât obligaţi de lege o reducere a preţului de furnizare cu 8%”.

AOAR a cerut, de asemenea, ANRE să verifice şi să dea publicităţii modul în care companiile de distribuţie a gazelor şi-au îndeplinit obligaţia de a asigura măsurători corecte ale debitelor de gaze naturale furnizate, compensate cu temperatura şi presiunea de furnizare.

Distribuitorii de gaze naturale aveau obligaţia ca, începând cu 1 iulie 2008, odată cu facturarea ca energie a gazelor furnizate, să asigure măsurarea calităţii energetice a gazelor furnizate. Toate aceste obligaţii legale sunt ignorate de ANRE care permite companiilor din domeniu să nu-şi îndeplinească obligaţiile legale, arată comunicatul.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) ar trebui să „controleze şi să informeze public, lunar, care este raportul între amestecul de gaze aprobat în avans, pentru luna curentă (producţie internă/import), care stă la baza facturării lunare, şi amestecul de gaze efectiv realizat în luna respectivă”, subliniază, pe de altă parte, AOAR, care reaminteşte că „a solicitat ca furnizarea de gaze naturale să se facă în aceleaşi condiţii de livrare, a unui coş de amestec unic al gazelor naturale intern/import, indiferent dacă utilizatorul gazelor este şi producător de gaze, fapt ce nu se aplică, distorsionând piaţa românească a gazelor naturale”.

Proiectul de lege care prevede interzicerea exporturilor de gaze a fost adoptat pe 15 decembrie 2011, de Camera Deputaţilor, cu 256 de voturi, chiar în ziua ce reprezenta termenul-limită cerut României pentru eliminarea barierelor legislative impuse comerţului transfrontalier cu energie electrică şi gaze. Eliminarea acestor obstacole legislative este o condiţie cuprinsă în memorandumul de înţelegere între UE şi România.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata