Cum se face trecerea unei firme cu venituri mici la categoria „neplătitoare de TVA”?

Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 125/27.12.2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 938/30.12.2011, au fost aduse modificări, începând cu 1 ianuarie 2012, procedurii de scoatere din evidenţă a persoanelor înregistrate în scopuri de taxă pe valoarea adăugată (TVA) a căror cifră de afaceri nu depăşeşte plafonul de 35.000 euro (119.000 lei).

 

Potrivit acestor dispoziţii, persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA care, în cursul anului calendaristic precedent, nu depăşeşte plafonul de scutire sau plafonul determinat proporţional cu perioada rămasă de la înfiinţare până la finele anului, poate solicita scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA între data de 1 şi 10 a fiecărei luni următoare perioadei fiscale aplicate.

Citeste si:  Profitul Antibiotice Iaşi a crescut cu 34% în primele 9 luni din 2010

Solicitarea se face prin completarea şi depunerea la organul fiscal competent a formularului 096 „Declaraţie de menţiuni privind anularea înregistrării în scopuri de TVA în cazul persoanelor impozabile, înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal, care în cursul unui an calendaristic nu depăşesc plafonul de scutire prevăzut la art. 152 din Codul Fiscal”.

Solicitările de scoatere din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA au putut fi depuse începând cu 1 ianuarie 2012 până în 10 ianuarie 2012 inclusiv de către persoanele impozabile a căror cifră de afaceri realizată la sfârşitul anului 2011 nu a depăşit plafonul de scutire de 35.000 euro (119.000 lei) sau plafonul determinat proporţional cu perioada scursă de la înfiinţarea persoanei din cursul anului 2011 până la 31 decembrie 2011.

Citeste si:  Gala premiilor Comunităţii Băcăuane, un deceniu de recompensare a generozităţii

Pentru solicitările de scoatere din evidenţă depuse începând cu 1 februarie 2012, condiţia pentru scoaterea din evidenţă se referă atât la cifra de afaceri realizată la sfârşitul anului 2011, cât şi la cifra de afaceri realizată de la 1 ianuarie 2012 până la data solicitării scoaterii din evidenţă, care să nu depăşească plafonul de scutire calculat proporţional cu perioada scursă de la începutul anului, fracţiunea de lună considerându-se lună calendaristică întreagă.

Până la comunicarea deciziei de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, persoanei impozabile îi revin toate drepturile şi obligaţiile persoanelor înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal.

Citeste si:  Culiţă Tărâţă, bun de plată pentru că a refuzat inspecţia inopinată

În ultimul decont de taxă depus, persoanele impozabile au obligaţia să evidenţieze valoarea rezultată ca urmare a efectuării tuturor ajustărilor de taxă.

Important! Persoanele impozabile care solicită în cursul anului 2012 scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA nu au obligaţia să efectueze ajustările de taxă corespunzătoare scoaterii din evidenţă pentru bunurile/serviciile achiziţionate până la data de 30 septembrie 2011 inclusiv.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata