EUR
4,84 RON
(-0%)
USD
4,28 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(0%)
BGN
2,48 RON
(-0.04%)
BYN
1,77 RON
(0%)
CAD
3,15 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Primăria lui Pinalti nu se omoară cu respectul pentru banul public

– Raportul Curţii de Conturi publicat recent evidenţiază numeroase nereguli în administrarea bugetului de către Primăria Piatra Neamţ, unele cifrate la valori de milioane de lei

Primăria Piatra Neamţ este responsabilă de cele mai multe şi mari nereguli din judeţ sesizate în timpul controalelor realizate pe parcursul anului 2011 de către Curtea de Conturi a României, care a publicat, recent, „Raportul public pe anul 2010”.

Municipiul Piatra Neamţ este dat frecvent ca exemplu negativ în acest raport, ceea ce nu se mai întâmplă decât cu trei comune din judeţ, Bârgăuani, Dochia şi Săbăoani.

Numele Primăriei Piatra Neamţ este menţionat în acest raport mai întâi pentru „acceptarea la plată a unor documente aferente unor lucrări neefectuate”, iar valoarea prejudiciului este dată doar ca cifră totală constatată la 13 unităţi administrativ-teritoriale: 4.813.000 lei.

Primăria lui Pinalti se mai remarcă, singura din tot judeţul, la capitolul „Nerespectarea prevederilor legale privind organizarea şi conducerea contabilităţii”.

Conform raportului, „au fost identificate abateri cu privire la neorganizarea şi neconducerea contabilităţii potrivit dispoziţiilor legale, ceea ce a determinat ca la unele unităţi administrativ-teritoriale situaţiile financiare să nu ofere o imagine fidelă a poziţiei şi performanţei financiare a entităţilor în cauză”.

Controlorii financiari au constatat nereguli în valoare de peste 4 milioane de lei în modul de stabilire, evidenţiere şi urmărire a încasării veniturilor bugetare, în cuantumul şi la termenele stabilite de lege, de la „Locato” şi „CMI Urban” SA Piatra Neamţ.

De asemenea, neaplicarea tuturor măsurilor prevăzute de lege privind urmărirea şi încasarea creanţelor bugetare înregistrate în evidenţele fiscale şi contabile prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală a cauzat o abatere de 510.000 lei la „Locato” SA.

De altfel, cele două societăţi comerciale ale Primăriei Piatra Neamţ sunt evidenţiate şi la capitolul încălcarea prevederilor legale referitoare la administrarea şi gestionarea patrimoniului public şi privat al statului şi al unităţilor administrativ teritoriale.

Din nerespectarea prevederilor legale în angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor au rezultat abateri la Primăria Piatra Neamţ prin plăţi peste avansurile legale nerecuperate din achiziţionări de bunuri sau prestări servicii în valoare de 1.397.000 lei.

Pentru nerespectarea reglementărilor legale referitoare la achiziţiile publice prin neurmărirea modului de respectare a clauzelor înscrise în contractele încheiate pentru efectuarea serviciilor de dirigenţie de şantier care au fost externalizate este din nou dată ca exemplu negativ „CMI Urban” SA.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata