EUR
4,84 RON
(+0.03%)
USD
4,28 RON
(-0.04%)
GBP
5,41 RON
(+0.08%)
CHF
4,55 RON
(+0.08%)
BGN
2,47 RON
(-0.19%)
BYN
1,77 RON
(-0.8%)
CAD
3,15 RON
(-0.05%)
RSD
0,04 RON
(+0.14%)
AUD
2,98 RON
(+0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.14%)
CZK
0,18 RON
(+0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.12%)

Ce meserii vor fi căutate anul acesta?

– Dacă aţi terminat o facultate de relaţii publice, comunicare, limbi străine, studii europene sau relaţii internaţionale şi anul acestea vreţi să vă angajaţi, s-ar putea să aveţi ceva probleme în găsirea unui loc de muncă. Angajatorii caută altceva.

Asta cu excepţia cazului în care sunteţi extrem de adaptabil sau aveţi experienţă şi în arii ceva mai tehnice, cum ar fi contabilitatea, spre exemplu. Altfel, vă aşteaptă un an greu, întrucât companiile nu mai sunt dispuse şi multe nici nu îşi mai permit să angajeze oameni care să nu corespundă exact profilului căutat, scrie Businessmagazin.ro.

„2012 nu este departe de 2011, deci, probabil, trendul din 2011 va continua. Vor fi căutate meserii în IT, în finanţe-contabilitate şi, bineînţeles, meşteşugurile, care vor fi în creştere. Cred că domeniul financiar va descreşte, la fel ca şi cel bugetar”, spune Marian Popa, Central and Eastern Europe managing director al Endava.

Ducând mai departe comparaţiile cu anul trecut, şi în 2012 ar trebui să vedem o cerere crescută pentru specialişti, indiferent de domeniu. Asta înseamnă însă că rămâne un segment consistent de candidaţi care vor fi foarte greu ofertaţi, anume tinerii cu puţină sau fără experienţă. „Dacă m-aş raporta la deficitul de personal calificat sau specializat ca urmare a exodului forţei de muncă din ultimii ani, ar fi de aşteptat să crească cererea în sistemul medical, învăţământ, în cercetare, dar şi construcţii, agricultură, industria hotelieră, industria uşoară”, susţine Gabriel Zbârcea, managing partner la Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

Pe scurt, evoluţia economică şi efectele sale în viaţa socială vor dicta tendinţele anului 2012. Dincolo de faptul că toţi cei care sunt buni şi demonstrează că pot aduce valoare adăugată îşi vor găsi un loc în piaţă, nevoile imediate ale companiilor vor fi cele care vor dicta tendinţele. „Va creşte cota avocaţilor, căci se întâmplă multe litigii, cea a medicilor, fie aceştia cu cabinete mici, individuale. Se va accentua rolul meseriilor de tip <coaching> – tocmai pentru că profesioniştii sunt, mulţi dintre ei, dezorientaţi în privinţa propriului viitor şi a felului în care este cazul să-şi contureze cariera, identitatea profesională”, spune Mihaela Nicola, CEO-ul The Group.

„De asemenea, se vor căuta priceperi pentru online, căci într-acolo se îndreaptă viitorul”, adaugă Nicola.

Citește și
1 Comentariu
  1. halal spune

    DAR CEVA LEGAT DE PRODUCTIE NEMA?…….CA SERVICII TOT ARE ROMANIA……FABRICI SI TECHOLOGIE INVENTATA DE ROMANI E FOCUSUL ROMANIEI, PRODUSE ROMANESTI OMOLOGATE INTERNATIONAL…iar ca sa avem ce numara si sa tot facem ceva in contabilitate cu diferite programe de software trebe(precum spune T.B.) sa ai ce …numara……NEMA PRODUCTIE, NEMA CE NUMARA…IAR LA BANCA NUMARUL DE CONTABILI E …LIMITAT!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata