EUR
4,83 RON
(+0.01%)
USD
4,47 RON
(+0.15%)
GBP
5,48 RON
(+0.12%)
CHF
4,58 RON
(+0.01%)
BGN
2,47 RON
(-0.08%)
BYN
1,73 RON
(+0.15%)
CAD
3,14 RON
(+0.77%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,68 RON
(+0.37%)
JPY
0,04 RON
(+0.12%)
CZK
0,17 RON
(+0.42%)
INR
0,06 RON
(+0.37%)

 

Marea Britanie: Imigraţia nu generează şomaj

Nu există nicio legătură între imigraţia în creştere şi şomajul în creştere, potrivit unor economişti independenţi de la respectatul ”National Institute of Economic and Social Research” /NIESR/ din Marea Britanie, care contrazic astfel declaraţiile persistente ale unor activişti anti-imigraţie şi politicieni potrivit cărora afluxul de cetăţeni străini în Marea Britanie din ultimii ani a făcut ca mai mulţi lucrători britanici să ajungă în situaţia de a primi ajutor de şomaj, informează ziarul britanic The Independent în ediţia de marţi (10 ianuarie 2012).

NIESR a constatat că nu există „nicio asociere” între o imigraţie mai mare şi şomaj – chiar în vremuri de recesiune sau de creştere scăzută de genul celor cu care se confruntă Marea Britanie în acest moment.

De fapt, cercetătorii Institutului au sugerat că opusul ar putea fi cazul şi că imigraţia acţionează ca un stimulent economic, făcând ca nivelurile totale de ocupare a forţei de muncă să fie mai ridicate iar numărul celor care solicită ajutor de şomaj să fie mai scăzute decât ar fi fost altfel.

„Poate că, în mod surprinzător, interacţiunea dintre fluxul de imigranţi şi PIB apare ca pozitivă, indicând faptul că în perioadele de creştere economică mai mică, fluxurile de imigranţi sunt asociate cu… o creştere mai lentă a solicitărilor de ajutor de şomaj”, au afirmat economiştii.

Cercetătorii au recunoscut că efectele de stimulare a imigraţiei pe piaţa globală a forţei de muncă într-un moment de recesiune sunt susceptibile de a fi reduse.

Grupul de presiune anti-imigraţie „MigrationWatch” a susţinut luni că imigraţia crescândă din Europa Centrală şi de Est după extinderea Uniunii Europene din 2004 a contribuit la o creştere a şomajului în rândul tinerilor, în Marea Britanie, care în prezent se cifrează la peste 1 milion.

„MigrationWatch” şi-a publicat propriul raport, în care se spune: „Şomajul în rândul tinerilor în Regatul Unit a crescut cu aproape 450.000 în perioada 2004-2011. În aceeaşi perioadă, numărul lucrătorilor din ţările A8 /(Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Estonia, Letonia şi Lituania) a crescut cu 600.000.

„Corelaţia nu este, desigur, dovada legăturii de cauzalitate, dar, având în vedere caracteristicile pozitive de angajare şi relativa tinereţe a imigranţilor din aceste tari, este neverosimil şi contra-intuitiv să concluzionezi că imigraţia din A8 nu a avut practic niciun impact asupra şomajului tinerilor din Marea Britanie”, se arată în raport.

Cu toate acestea, criticii la adresa „MigrationWatch” au subliniat faptul că şomajul în rândul tinerilor a început să crească înainte de 2004, momentul în care unor polonezi şi altor cetăţeni din fostul bloc sovietic le-a fost permis să vină în Marea Britanie pentru a lucra.

Jonathan Portes, directorul NIESR şi fost economist-şef la Biroul Cabinetului, susţine că cea mai mare creştere a şomajului în rândul tinerilor a avut loc în 2008 şi 2009, o perioadă în care numărul de lucrători est-europeni care au venit în Marea Britanie pentru a căuta locuri de muncă a scăzut.

Miniştrii au dedus o legătură între imigraţie şi şomaj. „Controlul imigraţiei este critic, în caz contrar vom risca să pierdem o altă generaţie, făcând-o dependentă şi lipsită de speranţă”, a declarat Iain Duncan Smith, ministrul muncii şi pensiilor, într-un discurs din luna iulie a anului trecut.

Coaliţia a impus un plafon privind imigraţia din afara Uniunii Europene şi a promis să reducă migraţia netă la „zeci de mii” pe an, până la sfârşitul actualului legislativ în 2015.

Cu toate acestea, Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară /OBR/ are îndoieli cu privire la faptul dacă guvernul va reuşi să atingă acest obiectiv, în contextul în care organismul de supraveghere fiscală al coaliţiei estimează că imigraţia medie anuală pâna în 2016 va fi de 140.000.

Imigraţia netă a atins un nivel record de 252.000 în 2010, deşi acest lucru s-a datorat în principal unei scăderi bruşte a numărului de britanici care au părăsit ţara, mai degrabă decât unei creşteri a imigraţiei.

Pentru a analiza impactul imigraţiei asupra pieţei forţei de muncă, cercetătorii Institutului au comparat cetăţenii de peste mări cărora le-au fost alocate numere naţionale de asigurare într-o zonă, cu numărul de persoane care solicită ajutor de şomaj la nivel local.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata