EUR
4,83 RON
(+0.06%)
USD
4,48 RON
(-0.52%)
GBP
5,49 RON
(+0.35%)
CHF
4,58 RON
(+0.15%)
BGN
2,47 RON
(+0.24%)
BYN
1,73 RON
(-1.52%)
CAD
3,17 RON
(-1.39%)
RSD
0,04 RON
(+0.08%)
AUD
2,69 RON
(-0.27%)
JPY
0,04 RON
(+0.6%)
CZK
0,17 RON
(+0.39%)
INR
0,06 RON
(-0.79%)

 

Varianta belarusă a scandalului Watergate

Un scandal legat de deconspirarea unor atacuri cibernetice iniţiate de serviciile belaruse de securitate asupra siteurilor de opoziţie şi de monitorizarea electronică a oponenţilor puterii ia amploare în Republica Belarus. Experţii locali au catalogat deja aceste evenimente „varianta belarusă a /scandalului/ Watergate”, notează, marţi (10 ianuarie 2012), cotidianul rus Kommersant.

Amănunte scandaloase a publicat pe pagina sa resursa belarusă online electroname.com. Potrivit acesteia, începând din iulie anul trecut serviciile de securitate ale ţării au luat sub control corespondenţa prin Skype, prin poşta electronică şi reţelele sociale a unor cunoscuţi jurnalişti, politicieni de opoziţie şi activişti din Belarus.

Tehnologia era simplă: oponenţii puterii primeau o scrisoare electronică pe care, dacă o accesau, îşi virusau computerul. Virusul permitea furtul parolelor de la Skype, de la reţelele sociale şi e-mail şi chiar accesul la informaţiile providerului.

Specialiştii de la electroname.com au reuşit să depisteze adresa IP de la care erau trimişi viruşii. De la aceste adrese erau iniţiate foarte des atacuri DDoS asupra resurselor electronice ale opoziţiei.

Cel mai mare atac a avut loc înainte de Anul Nou, când hackerii au reuşit să spargă site-ul „Hartia-97”: de pe paginile resursei au fost scoase articole şi în locul lor au fost plasate comentarii necenzurate la adresa opozanţilor şi jurnaliştilor neafiliaţi puterii. Redacţia „Hartia-97” se află în Lituania, unde redactorul-şef Natalia Radina a primit, în iunie anul trecut, azil politic.

Radina a declarat la începutul acestei săptămâni că Belarus va deveni scena unui scandal grandios, deoarece s-a reuşit deconspirarea urmăririi totale pe care serviciile de securitate ale ţării au instituit-o la adresa jurnaliştilor, politicienilor din opoziţie şi apărătorilor drepturilor omului.

„Puterea aplică metode vădit criminale, încercând să-i urmărească şi să-i ţină pe oponenţi sub control”, a declarat Radina, subliniind că „Hartia-97” se va plânge de acţiunile hackerilor la poliţia cibernetică a Lituaniei.

La rândul său, Viktor Martinovici, redactor al publicaţiei „Belgazeta”, a catalogat cele întâmplate drept „variantă belarusă a /scandalului/ Watergate”. Potrivit acestuia, toţi cetăţenii belaruşi implicaţi într-un fel sau altul în politică s-au pomenit în vizorul serviciilor secrete.

„Totul este monitorizat, începând de la flirtul nevinovat cu tinere şi terminând cu disputele din corespondenţa personală de pe Skype”, a declarat Martinovici, care s-a plâns că, spre deosebire de jurnaliştii americani, colegii belaruşi nu au nicio şansă să obţină pedepse juridice pentru organizatorii şi executorii acestei acţiuni.

Serviciile speciale belaruse nu confirmă informaţia privind atacurile cibernetice şi urmărirea electronică. Şeful Centrului de informaţii şi relaţii publice al KGB-ului belarus, Aleksandr Antonovici, a refuzat să comenteze, la cererea Kommersant, acuzaţiile formulate la adresa structurii pe care o conduce.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata