EUR
4,83 RON
(+0.41%)
USD
4,38 RON
(-0.83%)
GBP
5,42 RON
(-0.22%)
CHF
4,57 RON
(-0.23%)
BGN
2,47 RON
(+0.03%)
BYN
1,69 RON
(-0.2%)
CAD
3,09 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.23%)
AUD
2,69 RON
(-0.54%)
JPY
0,04 RON
(-0.86%)
CZK
0,18 RON
(-0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

 

Atenţie la carnea procesată: un cârnat pe zi poate duce la apariţia cancerului pancreatic

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii din Suedia, consumul unui singur cârnaţ sau a două felii de şuncă pe zi creşte cu o cincime riscul apariţiei cancerului pancreatic.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că riscul apariţiei acestei boli mortale creşte chiar dacă se consumă cantităţi mici de carne procesată.

Cancerul pancreatic este numit „ucigaşul tăcut”, deoarece în stadiile incipiente ale bolii nu se produc simptome. Chiar şi atunci când există anumite simptome, acestea sunt de multe ori vagi, cum ar fi durerile de spate, pierderea apetitului sau pierderea în greutate.

Atunci când boala este diagnosticată este de cele mai multe ori prea târziu şi din cauza acestui aspect, acest tip de cancer are una din cele mai mici rate de supravieţuire – doar 3% dintre pacienţi trăiesc mai mult de cinci ani.

Se cunosc foarte puţine despre cauzele acestui tip de cancer, în afara faptului că fumatul, consumul excesiv de alcool şi excesul de greutate par a contribui la evoluţia şi apariţia bolii.

Cercetătorii din Suedia au descoperit că prin consumul a 50 de grame de carne procesată pe zi creşte probabilitatea apariţiei cancerului pancreatic cu 19%. Această cantitate este echivalentul a câteva felii de şuncă sau salam, un hot dog, un cârnaţ sau două felii de bacon.

Consumul unui burger, adică 100 de grame de carne procesată pe zi, creşte riscul cu 38% în timp ce 150 de grame pe zi creşte riscul cu până la 57%.

Carnea roşie obişnuită, cum ar fi friptura, creşte riscul la bărbaţi de a dezvolta acest tip de cancer, însă nu şi la femei. Însă, riscul reprezentat de consumul de carne este subsţantial mai mic decât cel determinat de fumat, care creşte probabilitatea cancerului pancreatic cu 74%.

Cercetarea a analizat rezultatele a 11 alte studii ce au implicat 6.000 de pacienţi ce suferă de cancer pancreatic. Există deja dovezi clare cum că apariţia cancerului de colon este declanşată de carnea roşie şi cea procesată.

Din acest motiv, experţii recomandă limitarea consumului de carne roşie şi procesată la 500 de grame pe săptămână. (Sursa: Daily Mail)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata