EUR
4,83 RON
(+0.06%)
USD
4,48 RON
(-0.52%)
GBP
5,49 RON
(+0.35%)
CHF
4,58 RON
(+0.15%)
BGN
2,47 RON
(+0.24%)
BYN
1,73 RON
(-1.52%)
CAD
3,17 RON
(-1.39%)
RSD
0,04 RON
(+0.08%)
AUD
2,69 RON
(-0.27%)
JPY
0,04 RON
(+0.6%)
CZK
0,17 RON
(+0.39%)
INR
0,06 RON
(-0.79%)

 

Un extract de arbore oriental, antidot împotriva consumului de alcool

Rezultatele unei noi cercetări, realizată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California, conduşi de farmacologista Jing Liang, dau o veste bună consumatorilor de alcool. S-a descoperit că există o substanţă naturală care îi poate ţine treji pe cei care servesc băuturi alcoolice, neutralizează mahmurelile şi într-un final întrerupe ciclul dependenţei de alcool.
Alcoolismul este o problemă uriaşă la nivel global, omorând 2.5 milioane de persoane pe an potrivit Organizaţiei Mondiale de Sănătate.Recent, a existat o serie de cercetări care au urmărit crearea unor medicamente ce îi pot opri pe oameni să bea, sau cel puţin să îi încurajeze să bea mai puţin.

Extractele dintr-o varietate chinezească a copacului de stafide oriental (Hovenia dulcis) ar putea fi răspunsul. În China, de 500 de ani, extractele din acest arbore au fost folosite pentru tratarea mahmurelii. Acum, dihidromiricetina (DHM), o componentă a extractului, s-a dovedit a fi eficientă în blocarea intoxicaţiei cu alcool într-o serie de experimente pe şoareci beţi. Aceasta funcţionează prin anihilarea efectelor ameţitoare asupra creierului pe care le are alcoolul.

În curând, un preparat care va conţine DHM va fi testat pentru prima dată pe oameni. DHM va reduce gradul de îmbătare şi cu siguranţă va reduce simptomele mahmurelii, „iar în timp, va reduce şi dorinţa pentru alcool”.

Cercetătorii au testat la început dacă DHM blochează neîndemânarea şi pierderea coordonării provocate de prea mult alcool.

Aceştia au injectat în abdomenele şoarecilor o doză de alcool proporţională cu o cantitate pe care un om o are în sânge după ce bea 15-20 de beri în două ore. Şoarecii au avut nevoie de 70 de minute, în medie, pentru a-şi reveni. Totuşi, după o injecţie cu aceeaşi cantitate de alcool, dar care a inclus un miligram de DHM pe kilogram, animalele şi-au revenit în mai puţin de cinci minute.

Într-un final, se pare că DHM a descurajat şi consumul de alcool la şoareci, pentru că  atunci când au avut de ales între o soluţie dulce cu alcool şi apă dulce, au ales întotdeauna apa.

Liang spune că prin intermediul acestui studiu s-a dovedit că DHM funcţionează prin blocarea accesului alcoolului în receptorii neurotransmiţătorului numit acid gama aminobutiric (GABA). Acest lucru susţine şi alte informaţii conform cărora receptorii GABA sunt cheia în acţiunile alcoolului şi că vizarea acestei interacţiuni este o abordare viabilă pentru reducerea consumului de alcool.

Alţi experţi în alcool au temeri cu privire la faptul că acest nou medicament ar putea încuraja lumea să bea şi nu să reducă consumul de alcool. Există temeri psihologice cu privire la existenţa unui „antidot pentru alcool”, pentru că acesta ar convinge oamenii să consume alcool ştiind că există o modalitate de eliminare a efectelor ameţitoare oricând când îşi doresc. (Sursa: NewScientist.com)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata