EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,11 RON
(+0.12%)
GBP
5,36 RON
(+0.04%)
CHF
4,50 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(+0.44%)
BYN
1,67 RON
(+0.12%)
CAD
3,07 RON
(+0.21%)
RSD
0,04 RON
(-0%)
AUD
2,94 RON
(+0.42%)
JPY
0,04 RON
(+0.22%)
CZK
0,18 RON
(-0.19%)
INR
0,05 RON
(0%)

Ziuganov, comunistul care îl pune în umbră pe Putin

După douăzeci de ani de activism înverşunat, liderul comunist Ghenadi Ziuganov ar putea în curând să trăiască ora lui de glorie. Mai încrezător după alegerile legislative, Partidul Comunist rus îşi vede deja candidatul în al doilea tur al prezidenţialelor, scrie Le Figaro în ediţia de miercuri (11 ianuarie 2012).

Preşedintele Partidului Comunist al Federaţiei Ruse, demn moştenitor al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice /PCUS/, a declarat miercuri că are „şanse mari” să câştige alegerile prezidenţiale din 4 martie, în faţa lui Vladimir Putin.

În orice caz, „nu mai este posibil ca acesta (Putin) să câştige din primul tur”, a afirmat Ziuganov, fost nomenclaturist convertit la virtuţile elanului democratic care cuprinde ţara de la începutul iernii.

În acest sistem politic închis, care nu tolerează decât o opoziţie cuminte şi disciplinată, Partidul Comunist a dobândit o anumită independenţă, considerat chiar o figură importantă a contestaţiei postelectorale. La scrutinul din 4 decembrie, PC a obţinut 19% din voturi, situându-se al doilea după Rusia Unită – în creştere cu 10%. Acest scor nu l-a împiedicat să denunţe categoric unele fraude.

„În prezent, puterea nu beneficiază decât de maxim 30% din sufragii (faţă de aproape 50% oficial). Pentru ca Putin să câştige din primul tur, ar trebui adăugat echivalentul a 20% din fraude, ceea ce este mult prea mulť, consideră liderul comunist. Această analiză este împărtăşită de mai multe institute de sondaj.

Creat în 1993 chiar de Ziuganov, Partidul Comunist /KPRF/ cultivă intens naţionalismul. Electoratul său de bază este nostalgic după URSS şi este format mai ales din oameni în vârstă.

„În cursul ultimilor 20 de ani, ni s-a promis democraţie. În schimb, asistăm la deturnarea fondurilor publice, la violenţă şi arbitrar”, afirmă acest bărbat de 67 de ani, care, în fiecare an, pune flori la mormântul lui Stalin.

Ziarul Pravda a publicat miercuri un număr special consacrat lui Ghenadi Ziuganov, însoţit de cunoscutul slogan „Proletari din toate ţările, uniţi-vă!”. Partidul susţine revenirea la naţionalizări şi relansarea bugetară a economiei. Preşedintele lui ezită în ceea ce priveşte eliberarea fostului magnat Mihail Hodorkovski, simbol, potrivit acestuia, al rătăcirilor capitalismului rus.

Partidul atrage tot timpul noi simpatizanţi, care sunt convinşi că numai comuniştii constituie cu adevărat opoziţia şi reprezintă o ameninţare reală pentru putere. Potrivit unui sondaj publicat de institutul independent Levada Centre, 19% dintre cele 100.000 de persoane care au protestat în decembrie la Moscova votaseră pentru KPRF.

Partidul s-a schimbat, potrivit „democratului” Ziuganov. Dar acest discipol al lui Lenin nu a lămurit toate ambiguităţile: el îşi avertizează concetăţenii asupra virusului „leprei portocalii”, care, după ce a afectat Ucraina în 2004, ar ameninţa acum şi Rusia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata