Nicolas Sarkozy face apel la noi reforme pentru surmontarea crizei

La două zile după retrogradarea ratingului de ţară al Franţei şi cu trei luni înainte de alegerile prezidenţiale, preşedintele Nicolas Sarkozy a dat asigurări că actuala criză va putea fi depăşită, cu condiţia ca francezii să „aibă voinţa şi curajul să reformeze ţara”, informează AFP.

Fără a răspunde direct atacurilor opoziţiei, care văd în politica lui Sarkozy cauza principală ce a făcut ca Franţa să-şi piardă ratingul AAA din partea agenţiei Standard&Poor”s, preşedintele francez a făcut apel la continuarea reformelor.

„Mă voi adresa francezilor la sfârşitul lunii şi le voi vorbi despre deciziile importante care trebuie luate fără a pierde timpul”, a declarat Sarkozy. „Le voi spune că această criză poate fi surmontată, cu condiţia să dăm dovadă de voinţă colectivă şi de curaj în vederea reformării ţării noastre /…/ Le voi spune că este vorba despre o încercare ce nu trebuie nici subestimată, nici dramatizată în exces”, a subliniat Sarkozy în timpul unei ceremonii de omagiere a fostului premier Michel Debre.

Citeste si:  O cameră de cazare, în plin sezon estival, la "doar" ...6.995 dolari pe noapte, în Seychelles

Nicolas Sarkozy se va întâlni miercurea viitoare cu partenerii sociali în cadrul unui „summit al crizei” în timpul căruia preşedintele ar urma să propună o serie de reforme, între care instituirea unui TVA social şi a unei taxe pentru tranzacţii financiare.

Într-o declaraţie făcută sâmbătă, candidatul socialist la alegerile prezidenţiale, Francois Hollande, favorit în sondaje, a subliniat că scăderea ratingului reprezintă o „retrogradare a politicii /lui Sarkozy/, nu a Franţei”. „Nicolas Sarkozy a făcut din menţinerea ratingului AAA un obiectiv al politicii sale şi chiar o obligaţie pentru guvernul său. Astfel au fost justificate cele două planuri de austeritate lansate în doar patru luni de zile. Regret, dar această bătălie a fost pierdută”, a spus Hollande.

Citeste si:  China: nivel "periculos" de poluare a aerului; sute de zboruri anulate
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close