Bursele europene, în creştere, în pofida retrogradării statelor din zona euro de către Standard and Poor’s

Marile burse europene au terminat şedinţa de luni (16 ianuarie 2012) în creştere, după ce vineri agenţia de evaluare financiară Standard and Poor’s a decis să retrogradeze calificativele pentru nouă state din zona euro.

După ce au deschis şedinţa de luni în scădere, toate pieţele financiare de pe vechiul continent şi-au revenit, astfel că la închidere bursa de la Paris afişa o creştere de 0,89%, cea de la Frankfurt a închis în creştere cu 1,23%, bursa de la Londra era în creştere cu 0,37%, iar cea de la Milano înregistra un avans de 1,40%.

Această relativă serenitate a investitorilor se explică atât prin faptul că decizia Standard and Poor’s era una aşteptată de pieţe dar şi prin faptul că luni pieţele financiare americane sunt închise cu prilejul unei sărbători naţionale (Martin Luther King Day).

Standard and Poor’s a retrogradat vineri, cu o treaptă, ratingurile Franţei şi Austriei, şi cu două trepte ratingurile Italiei şi Spaniei. Analiştii şi investitorii susţin că o astfel de măsură era de aşteptat şi în consecinţă nu a creat, pentru moment, turbulenţe putenice pe piaţă.

„Privind în mod retrospectiv, putem să le considerăm ca cele mai aşteptate şi mai evidente retrogradări din istorie”, a declarat Stan Shamu, analist la IG Markets.

La primul său test pe piaţă după ce şi-a pierdut ratingul AAA, Franţa nu a avut nicio problemă să strângă luni 8,59 miliarde de euro din vânzarea de obligaţiuni pe termen scurt, dobânzile fiind în scădere pe fondul unei cereri puternice din partea investitorilor.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.