EUR
4,83 RON
(+0.05%)
USD
4,43 RON
(+1.08%)
GBP
5,47 RON
(+0.46%)
CHF
4,56 RON
(+0.24%)
BGN
2,47 RON
(+0.04%)
BYN
1,72 RON
(+1.15%)
CAD
3,17 RON
(-0.24%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,75 RON
(-0.92%)
JPY
0,04 RON
(+1.06%)
CZK
0,18 RON
(-1.39%)
INR
0,06 RON
(-1.57%)

 

Premierul Netanyahu atrage atenţia asupra situaţiei din Peninsula Sinai

Schimbările provocate de Primăvara arabă se traduc prin ameninţări în creştere şi durabile pentru securitatea Israelului, în special la graniţa sa de sud cu Egiptul, a afirmat luni (16 ianuarie 2012) premierul israelian, Benjamin Netanyahu, citat de AFP.

„Problemele de securitate ce se pun (Israelului) ca urmare a schimbărilor din Orientul Mijlociu devin din ce în ce mai grave, iar această situaţie s-ar putea menţine ani la rând”, a declarat Netanyahu în faţa Comisiei parlamentare pentru politică externă şi apărare, potrivit unui purtător de cuvânt al acestei instanţe.

„Israelul trebuie să-şi consolideze capcităţile de apărare şi ofensive, iar acest lucru costă mult”, a adăugat el.

„Armele libiene continuă să sosească în Gaza prin Sinaiul egiptean”, a dat el ca exemplu, apreciind că „peste 10.000 de rachete, dintre care unele cu o rază de acţiune de peste 40 de kilometri”, se află în enclava palestiniană condusă de Hamas.

În plus, premierul israelian a acuzat Iranul că foloseşte deşertul egiptean din Sinai pentru a lansa atacuri împotriva ţării sale.

„Elemente teroriste au pătruns în această regiune pe care o folosesc ca bază pentru a semăna teroarea. Sinaiul a devenit un teren de predilecţie pentru Iran„, a afirmat Netanyahu.

„Pacea cu Egiptul a fost şi rămâne un bun câştigat pentru ambele ţări. În profunzime însă, resentimentele faţă de Israel au devenit, în stradă, un atu folosit în scopuri politice”, a mai spus el.

Netanyahu a făcut aluzie la creşterea puterii în Egipt, după prăbuşirea în februarie a regimului condus de Hosni Mubarak, a Fraţilor Musulmani care au cerut „revizuirea” tratatului de pace semnat cu Israelul în 1979, dar nu şi abrogarea acestuia.

„Dacă tratatul de pace va fi anulat, acest fapt ar putea însemna sfârşitul ajutorului financiar acordat Egiptului de Statele Unite”, a avertizat el.

„Pentru noi, este limpede că tot ce a fost din Egipt sub regimul Mubarak nu se va repeta în viitor şi că de aici vor decurge serioase implicaţii în materie de securitate”, a insistat premierul Benjamin Netanyahu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata