EUR
4,83 RON
(+0.03%)
USD
4,12 RON
(+0.04%)
GBP
5,36 RON
(+0.08%)
CHF
4,49 RON
(-0.44%)
BGN
2,48 RON
(-0.26%)
BYN
1,68 RON
(+0.38%)
CAD
3,07 RON
(-0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.62%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(-0.4%)
INR
0,05 RON
(-0.08%)

Demonstraţiile din ţară se transformă în mişcare socială

– Cei ce se adună să protesteze împotriva măsurilor nepopulare şi lipsite de orizont social-politic par a începe să-şi focalizeze nemulţumirile, strigând de indignare împotriva guvernării actuale şi a preşedinţiei, la un loc, dar şi a sistemului corupt. Nu mai avem de a face cu o manifestaţie de protest împotriva alungării de la Ministerul Sănătăţii a medicului Raed Arafat şi de susţinere a acestuia, ci cu scandări contra regimului şi a sistemului de organizare socială în sine.

La momentul de faţă, putem spune că ţara arde iar chelul, blonda şi piticul se piaptănă – ca să folosesc poreclele celor trei indivizi aflaţi în centrul nemulţumirilor populare. Boc cică practică terapia de grup cu pedeliştii. Pedelişti din rândul cărora s-a ridicat la această reuniune o voce a unui lider pedelist, înadins nespecificată de ziarul ce publica relatarea în cauză, care i-ar fi numit pe demonstranţi, la un loc, „nişte ciumpalaci”.

Mi se pare pur şi simplu halucinantă această sintagmă izvorâtă pe orificiul bucal al unui lider de partid la putere. Cum de nu-i este oare ruşine obrazului? Cei în cauză sunt români pe care, printre alţii, în nemernicia lui, vrea chipurile să-i reprezinte prin vreunul din cotloanele puterii, ori poate o şi face deja! Sau poate e cumva de altă naţie? Nu naţionalitate, ci naţie! Dar mai mult ca sigur că nu la reprezentare se gândeşte individul, ci la locşorul cald şi confortabil, de unde se poate mulge cât mai mult din avutul oricum vai de capul lui a celor pe care-i numeşte astfel!

Băsescu tace în continuare în cotlonul lui şi face pe niznaiul. Nici usturoi n-a mâncat şi nici gura nu-i pute. N-a mai apărut în public după declanşarea demonstraţiilor de protest iar pe site-ul Preşedinţiei României ultimul său comunicat de presă, datat 15 ianuarie 2012, se referă la sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale.

Cel anterior e mesajul său din 13 ianuarie, în care se recunoştea învins în privinţa noii legi a Sănătăţii, proiect care a fost retras de către guvernanţi. Sunt de părere că o poziţie publică putea să-şi asume totuşi Traian Băsescu, vizavi de actele de vandalism măcar, dacă nu o referire la nemulţumirile protestatarilor, căci nu degeaba e preşedintele acestei ţări. Tăcerea sa, în oricare fel am judeca, nu e de văzut cu ochi buni.

Cât despre blondina (falsă) cu pricina, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, oricum n-ar avea ceva de spus public în privinţa protestelor din stradă, deci îşi vede nestingherită de ale ei. Nu putem decât să nădăjduim că e vorba de trebile publice implicate de funcţia pe care o deţine în Guvernul României.

Acum, regizate sau nu, e clar că manifestaţiile din cele peste patruzeci de localităţi au ca suport şi ca factor comun starea de profundă nemulţumire a populaţiei vizavi de prestaţiile sub orice critică ale actualului guvern, dar – atenţie! – nu numai ale ACESTUI guvern, ci ale tuturor câte au fost după 1989, identificate în grup ca fiind sursa nenorocirilor care s-au abătut asupra ţării şi poporului român.

Popor care, în loc să beneficieze de ceea ce fusese creat în ţară cu mari sacrificii în perioada socialistă – infrastructură şi dotări, atât cât erau ele, în domeniile industrial, agricol, medical, social-edilitar, turistic etc. – se vede acum nevoit să constate că nu mai are după ce bea apă.

Practic, toţi cei care s-au succedat la conducerea postdecembristă a României sunt consideraţi de un număr din ce în ce mai mare de oameni ca fiind ori nişte hoţi ordinari, ori complici sau protectori ai acestora.

Drept dovadă, politicienii, fripturiştii, oricare ar fi ei, nu sunt bine văzuţi printre demonstranţi. Au păţit-o, pe rând, Ludovic Orban, Viorel Lis, dar şi Irinel Columbeanu, proaspăt (şi neştiutor) declarat ca aspirant la funcţia de primar al Capitalei, deci la „os de ros” în viziunea populară.

Există totuşi o singură excepţie, care mă surprinde teribil, într-un mod din cele mai neplăcute: Radu Mazăre, acest nullus homo mult prea băgat în seamă faţă de ce reprezintă  intelectual şi moral, dar cu un simţ al oportunismului ceva ieşit din comun.

Faptul că omul acesta are priză la manifestanţii din Bucureşti e încă o dovadă a naivităţii şi a vulnerabilităţii celor mulţi, care dau crezare, fără să discearnă, unor aburitori politici precum Mazăre. Ei bine, istoria ne-a dovedit că această vulnerabilitate este de cele mai multe ori exploatată cu maxim succes de lifte de teapa celui menţionat.

“Suntem datori să ne întrebăm împreună: ce semnificaţie păstrează, pentru contemporani, opera lui Mihai Eminescu?” zicea, ignorând protestele publice, matrozul ajuns la Cotroceni, în mesajul său sec de Ziua Culturii.

Poate că pentru cei mai mulţi Eminescu e doar cel mai mare poet al naţiunii, dar adevărata valoare a operei sale stă, pentru România, deopotrivă în tumultul simţămintelor care l-au animat, între care admirabilul, arzătorul său patriotism şi poziţia neclintită de acuzator – care i-a adus în cele din urmă şi pieirea – faţă de jefuitorii şi împilatorii acestui neam, oricare ar fi ei.

De aceea n-ar strica, poate, să purtăm pururea în minte şi în suflet, toţi cei cărora le pasă cu adevărat de ţara şi poporul acesta, nemuritoarele sale versuri din Scrisoarea III, atât de actuale şi, din acest motiv, nu degeaba ţinute zeci de ani departe de conştiinţa publică:

“Spuma asta-nveninată, astă plebe, ăst gunoi
Să ajung-a fi stăpână şi pe ţară şi pe noi!
Tot ce-n ţările vecine e smintit şi stârpitură,
Tot ce-i însemnat cu pata putrejunii de natură,
Tot ce e perfid şi lacom, tot Fanarul, toţi iloţii,
Toţi se scurseră aicea şi formează patrioţii,
Încât fonfii şi flecarii, găgăuţii şi guşaţii,
Bâlbâiţi cu gura strâmbă sunt stăpânii astei naţii!”

Ion SCUTARU

Citește și
1 Comentariu
 1. nae spune

  Patronul vostru, Voiculescu, unde se incadreaza?
  Nu este si el unul care a dus Romania in situatia asta?
  Raspuns:
  Lipsa de informare nu doare?
  http://www.financiarul.ro/2008/01/24/o-noua-solutie-imorala-pe-maidanul-lui-voiculescu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata