EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

„Atunci când nu mai ai soluţie, fă o revoluţie!”

– Asta spunea unul dintre cei mai puternici oameni pe care i-am cunoscut. Şi, trebuie să recunosc, abia acum am înţeles cu adevărat la ce se referea. De ce să faci o revoluţie? Simplu, pentru că altfel o fac alţii în locul tău.

De la bun început m-am ţinut departe de mişcările având un spate doctrinar dubios, situat pe undeva prin zona serviciilor secrete. Occupy Wall Street a fost un exemplu magistral. Ce puteau face marile interese din spatele sistemului în condiţiile în care societatea era sub presiune? Toată lumea ştia că oamenii trec prin tensiuni extreme, că ajung la gesturi nebuneşti şi că sunt capabili de orice. După atâţia ani de studii, laboratoarele serviciilor secrete au învăţat cum să beneficieze de mecanica socială.

Ce puteai face cu o societate încărcată, gata de explozie? Un lucru pe cât de vechi, pe atât de eficient: eliberarea unei supape. Inventezi o mişcare, dai impresia că lucrurile scapă de sub control şi dozezi porţii generoase de revoluţie la televizor. Monitorizezi totul strict, iar când lucrurile tind să o ia razna, băieţii tăi aflaţi la faţa locului deturnează în timp util mişcarea către alte false ţinte.

Poate vă întrebaţi cum poţi mişca o groază de oameni, cum poţi manipula în direcţia dorită o adunătură eterogenă. Ei bine, cu cât e vorba de mai mulţi, cu atât e mai simplu, iar cei care au habar de psihologia maselor ştiu bine la ce mă refer: gloata e imbecilă şi poate fi manipulată mai simplu decât un bou care trage la plug.

Principiile generale ale mişcării Occupy au fost dubioase din start: toţi trebuie să dispară, toţi sunt o apă şi-un pământ; omorâţi băncile, omorâţi politicienii, înlăturaţi tot sistemul. Iată o metodă genială de a lăsa lucrurile exact aşa cum sunt, de a nu face nicio schimbare, dar, în acelaşi timp, de a reduce tensiunea acumulată în animalul social. Lasă-i să mugească în număr controlat dându-le impresia că sunt liberi. Filmează-i şi multiplică nebun imaginea libertăţii lor pentru ca restul boilor să se elibereze în faţa televizorului, într-o mega-masturbare psihologică.

Multiplică mesajele astfel încât fiecare să se regăsească într-unul din ele. Ajută-i să fie imbecili şi, mai mult, încurajează-i să rămâna aşa cum sunt. După ceva timp, răpuşi de oboseală(sau de câteva bâte ale poliţiei) se vor întoarce în bârlogurile lor infecte bucuroşi că au făcut revoluţie. O revoluţie în care nu s-a întâmplat nimic, dar care i-a eliberat de stress. Sunt numai buni, proaspeţi, având conştiinţa resetată şi creierul curăţat.

Asta e arta revoluţiilor controlate! Este extrem de interesant de observat cum Occupy a fost preluată de toate ţările aflate în criză exact la fel cum sunt preluate formulele TV de succes(oare s-or plăti şi drepturi de difuzare?).

Mă uit în Piaţa Universităţii şi la celelalte manifestări din ţară. Este exact aceeaşi doză de haos, genial dozată de arhitecţii din umbră. Mişcarea se desfăşoară după un pattern similar: toţi sunt o apă şi-un pământ, niciunul nu e bun. De la ”Jos Băsescu” la deja celebrul ”N-ai pe cine să pui în locul ăstora” sau, mai noul slogan ”USL=PDL=MIZERIE”. Într-adevăr, aceeaşi mizerie de manipulare genial instrumentată, scrie trenduri.blogspot.com.

Iată şi o „mostră” de discurs public care confirmă faptul că acest tip de raţionament se regăseşte în gândirea actualilor lideri politici:

„Cei din piaţă sunt oameni frustraţi, care consideră că au fost nedreptăţiţi, că li s-a luat un drept şi atunci protestează” – o spune, într-un interviu acordat Gândul, vicepreşedintele PDL Gheorghe Ştefan „Pinalti”, care, deşi admite că e normal ca populaţia să fie nemulţumită de măsurile de austeritate, crede însă că manifestaţiile începute acum o săptămână ar trebui să se termine.
„Dacă aceste proteste vor continua, după mine există o manipulare pentru că ele ar trebui să se termine. Pentru că, după mine, te-ai refulat, ai o supapă, ai dat afară ce era în plus şi pe urmă revii la normal. Dar dacă sunt întreţinute, sunt întreţinute numai politic”, a comentat liderul PDL.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata