EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

SUA încep războiul pe Internet. Site-ul Megaupload.com a fost închis

Megaupload, unul din cele mai mari siteuri de sharing, a fost închis de către Guvernul SUA. Fondatorii site-ului au fost acuzaţi de încălcarea drepturilor de autor. Procurorii federali  au acuzat compania de un prejudiciu adus deţinătorilor drepturilor de autori de peste 500 de milioane de dolari reprezentând venituri pierdute.

Ca răspuns la această decizie luată de oficialii SUA, grupul de hackeri Anonymous a lansat un atac cibernetic masiv împotriva instituţiilor guvernului SUA, care are drept ţinte siteurile FBI şi al Departamentul de Justiţie American.

Ştirea a venit după o zi de la protestele împotriva legilor anti-piraterie, însă investigatorii spun că au primit aceste ordine încă de acum două săptămâni.

Departamentul de Justiţie American spune că cei doi fondatori ai siteului Megaupload, Kim Dotcom şi Mathias Ortmann, au fost arestaţi în Auckland, Noua Zeelandă, împreună cu alţi doi angajaţi ai afacerii la cerinţa oficialilor americani. Instituţia a adăugat că trei alţi inculpaţi sunt încă în libertate.

Joi (19 ianuarie 2012) seară, siteul FBI a fost nefuncţional din cauza a ceea ce oficialii spun că „va fi tratat ca un act rău intenţionat”. Grupul de hackeri Anonymous a declarat extrem de clar că are în desfăşurare atacuri cibernetice.

Acuzaţiile includ comiterea de înşelătorii, încălcarea drepturilor de autor şi spălare de bani.

O instanţă judecătorească federală din Virginia a ordonat confiscarea a 18 nume de domenii asociate cu firma ce are baza în Hong Kong. Departamentul de Justiţie spune că peste 20 de mandate de percheziţie au fost executate în nouă ţări, şi că au fost confiscate bunuri în valoare de aproximativ 50 de milioane de dolari, incluzând aici maşini de lux precum Rolls Royce Phantom Drophead Coupe. De asemenea, au pus sechestru pe conturi bancare de 8 milioane de dolari.

Instituţia susţine că cei acuzaţi au conceput un model de afaceri care să promoveze încărcarea pe site a lucrărilor cu drept de autor. Înainte de a fi închis, siteul a postat o declaraţie care spune că acuzaţiile împotriva sa sunt „exagerate în mod grotesc”. 

Megaupload este un site de sharing  în care utilizatorii pot încărca şi transfera fişierele care sunt prea mari pentru a fi trimise pe email. Asemenea siteuri pot avea utilizări perfect legale. Însă, Asociaţia de Filme din America, care a militat pentru înăsprirea legilor privind pirateria, a estimat că majoritatea conţinutului de pe Megaupload încalcă legile privind drepturile de autor.

Siteul permitea utilizatorilor să descarce filme, emisiuni TV, jocuri, muzică şi alte conţinuturi în mod gratuit, dar făcea bani din taxarea abonaţilor care doreau un acces la o viteză de descărcare mai mare sau la un conţinut suplimentar. De asemenea, făcea bani şi din vânzarea spaţiului publicitar.

Anunţul de acuzare a siteului Megaupload a venit la o zi după ce mii de siteuri au luat parte la protestul împotriva legilor Sopa şi Pipa, care urmăresc implementarea unor reguli draconice cu privire la pirateria online şi protejarea proprietăţii intelectuale.

Megaupload era unic nu doar din cauza mărimii masive de conţinut, dar şi din cauza că avea sprijin din partea unor celebrităţi, muzicieni şi producători de conţinut, care în mod ironic sunt şi cele mai dese victime ale încălcării drepturilor de autor. (Sursa: bbc.co.uk)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata