Ce impact au câinii asupra fericirii oamenilor?

De mult timp specialiştii afirmă că adoptarea unui câine poate fi benefică pentru sănătatea omului. Acum, însă, oamenii de ştiinţă încep să desluşească şi motivul pentru care ne simţim mai bine atunci când primim în viaţa noastră un astfel de animal.

Simplul act de îngrijire a unui câine poate declanşa o serie de activităţi la nivel neuronal. Instantaneu, neurotransmiţătorii din creier încep să „zburde”.

Este un act involuntar care ne face să ne simţim bine. Mai mult, atunci când zâmbim, o cantitate mai mare de neurotransmiţători este secretată, dându-ne o stare de bine, iar niveul hormonului oxitocină creşte.

Oxitocina ajută la reducerea tensiunii arteriale şi a nivelului de cortizol, un hormon eliberat ca răspuns la stres şi nervozitate.

Unii doctori susţin că adoptarea unui câine, ca animal de companie, poate fi un substitut al tratamentului medicamentos împotriva anxietăţii.

Câinii pot fi un „lubrifiant social”, cum îi numesc oamenii de ştiinţă. Este mult mai probabil ca, plimbând câinele, oamenii să se oprească să vorbească cu tine, sau măcar să îţi zâmbească, ceea ce înseamnă că această activitate ne ajută să devenim mai sociabili şi mai binedispuşi.

Sursa: USA Weekend.com

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata