Banca-punte, un semn că sistemul bancar are probleme?

– Banca-punte prinde contur, dupa ce guvernul a aprobat cadrul legislativ ce permite infiintarea acesteia. Scopul bancii-punte este sa ajute institutiile bancare aflate in dificultate. Decizia guvernului vine dupa trei ani de criza. Este acesta un semn ca sistemul bancare are probleme?

„Este greu de spus exact ce se doreste. Probabil va fi vorba despre o transformare a Fondului de Garantare, dar ramane de vazut ce actionariat va avea. Trebuie vazut in primul rand la ce se gandeste BNR-ul”, a explicat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata.

Citeste si:  Venitul net Exxon Mobil a scăzut cu 68% în trimestrul 3 din 2009

Consultantul financiar Bogdan Baltazar sustine ca infiinatarea bancii-punte in acest moment nu reprezinta un semn ca sistemul bancar are probleme, ci mai degraba are legatura cu schimbarea guvernului.

La randul sau, nici analistul financiar Aurelian Dochia nu crede ca infiintarea bancii-punte acum este un semn ca sistemul bancar are probleme, scrie Business24.ro.

„Nu, in niciun caz. Nu exista deocamdata nicio indicatie in sensul asta (criza in sistemul bancar n.red). De altfel, banca-punte va avea un rol de gestionare, ea nu are fonduri proprii cu care se contribuie la salvarea unor banci. Este un mecanism care urmeaza sa gestioneze in momentele de criza si, in functie de fiecare situatie in parte, va gasi solutiile fie de finantare, fie de lichidare controlata a unei banci. Toate lucrurile trebuie sa fie facute astfel incat sa produca cat mai putine perturbatii. Nu este legata de niste finantari automate, obligatorii, in niciun caz”.

Citeste si:  Traian Băsescu: Voi refuza în continuare promulgarea legilor care încalcă strategia Guvernului

Pe de alta parte, directorul Grupului de Economie Aplicata atrage atentia ca nu trebuie sa ajungem intr-o situatie in care datoria publica sa creasca, tocmai din cauza bancii-punte.  „Ar fi periculos sa trecem in datoria publica datoriile unor banci private”, spune Liviu Voinea.

Citește și
1 Comentariu
  1. cosming spune

    Banca-punte este o inventie ILEGALA!

    Pentru faliment exista procedura de INSOLVENTA care se aplica la TOATE SOCIETATILE COMERCIALE!

    DE CE O BANCA E MAI SPECIALA DECAT O SOCIETATE COMERCIALA ? DE CE ARE NEVOIE DE LEGI „SPECIALE” ?

    CONSILIUL CONCURENTEI SI CURTEA CONSTITUTIONALA AR TREBUI SA SE AUTOSESIZEZE SI SA ANALIZEZ ACEASTA ABERATIE PROTECTIONISTA PENTRU INDUSTRIA BANCARA!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close