Papa Benedict al XVI-lea îndeamnă oamenii să preţuiască tăcerea ca mod de comunicare

Papa Benedict al XVI-lea îndeamnă, în mesajul său anual privind comunicarea socială, la construirea unui echilibru între tăcere şi cuvânt, un „ecosistem” necesar pentru ca oamenii să reziste „bombardamentului” informaţional şi să găsească răspunsuri la întrebări profunde.

„Tăcerea face parte integrantă din comunicare şi, fără ea, niciun cuvânt încărcat de înţelesuri nu poate exista”, subliniază papa, în mesajul intitulat „Tăcere şi cuvinte, calea evanghelizării”, preluat marţi de AFP.

„Bucuria, anxietatea şi suferinţa, toate pot fi comunicate în tăcere”, arată Benedict al XVI-lea.

Citeste si:  Papa emerit Benedict al XVI-lea: "Dumnezeu mi-a spus să renunţ la pontificat"

Textul, adresat episcopilor din întreaga lume, va fi difuzat în această primăvară în toate parohiile Bisericii catolice.

„Omul contemporan este adesea bombardat de răspunsuri la întrebări pe care nu şi le-a pus niciodată, şi supus unor nevoi pe care nu le-a încercat”, mai remarcă suveranul pontif, considerând „necesar să se creeze o atmosferă propice, un fel de ecosistem care să ştie să echilibreze tăcerea, cuvântul, imagini şi sunete”.

În mesajul său, formulat pe un ton foarte personal, Benedict al XVI-lea îndeamnă anumite mişcări catolice să prefere ascultarea în locul excesului de cuvinte: „A te educa pentru comunicare vrea să însemne a învăţa să asculţi, să contempli, mult mai mult decât să vorbeşti, iar acest lucru este în mod deosebit important pentru actorii noi evanghelizări”.

Citeste si:  Comunicarea cu iubire

Pe de altă parte,Papa apără utilitatea reţelelor de socializare, unde „un şuvoi neîntrerupt de întrebări arată îngrijorarea fiinţei umane în căutarea de adevăruri, mici şi mari”.

„Trebuie să privim cu interes diversele forme de site-uri, aplicaţii şi reţele sociale care pot ajuta omul să trăiască momente de reflecţie şi de interogaţie autentică, dar şi să găsească spaţii de tăcere, prilejuri de rugăciune sau de împărtăşire a cuvântului Domnului”, mai spune Benedict al XVI-lea, făcând aluzie la tot mai numeroasele site-uri creştine.

Citeste si:  Fotbal: Laurențiu Reghecampf, în semifinalele Ligii Campionilor Asiei cu Al Hilal
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close