EUR
4,83 RON
(+0.01%)
USD
4,47 RON
(+0.15%)
GBP
5,48 RON
(+0.12%)
CHF
4,58 RON
(-0%)
BGN
2,47 RON
(-0.08%)
BYN
1,73 RON
(+0.15%)
CAD
3,14 RON
(+0.77%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,68 RON
(+0.37%)
JPY
0,04 RON
(+0.12%)
CZK
0,17 RON
(+0.42%)
INR
0,06 RON
(+0.37%)

 

STUDIU: Oamenii folosesc ca „memorie” principală Internetul, în loc să-şi folosească propria minte

– Cercetătorii de la Universitatea Harvard, Universitatea Madison din Wisconsin şi Universitatea Columbia, au realizat anumite teste pentru a dovedi teoriile lor, potrivit cărora oamenii încep să aibă drept sursă prinicipală de memorie Internetul şi încetează să îşi mai folosească creierul.

În era Google, minţile noastre se adaptează, astfel încât devenim „experţi” în a cunoaşte doar locul unde putem să găsim informaţiile necesare, chiar dacă nu ne amintim exact ce reprezintă. Cercetătorii au descoperit că atunci când vrem să ştim ceva folosim Internetul ca şi „memorie externă”, exact în acelaşi mod în care calculatorele folosesc o unitate de hard externă.

În zilele noastre suntem atât de dependenţi de laptopuri şi telefoane inteligente, încât atunci când nu putem afla ceva imediat, „batem în retragere”. Atât de gravă este dependenţa noastră, încât atunci când conexiunea noastră la Internet este oprită sau întreruptă, sentimentul pe care îl simţim începe să devină „asemănător cu acela pe care îl simţim atunci când pierdem un prieten”.

Prin testele făcute, oamenii de ştiinţă au analizat dacă participanţii reuşesc să îşi amintească 40 de informaţii pe care în mod normal le-ar fi căutat pe Internet mai târziu.

Ultimele două părţi ale studiului, a treia şi a patra, au presupus verificarea performanţei participanţilor în a-şi aminti unde să caute informaţia pe Internet şi dacă aceştia reuşesc să îşi amintească mai bine locaţia informaţiei decât datele propriu-zise.

Rezultatele au arătat că atunci când oamenii cred că nu au nevoie de informaţia respectivă pe moment, aceştia decid să nu o depoziteze în memorie, considerând că o pot găsi mai târziu pe Google. Celelalte rezultate au arătat că atunci când aceştia se aşteaptă la un acces neîntrerupt la Internet, oamenii se mulţumesc să reţină doar locul în care pot să găsească detalii.

Studiul a fost condus de Betsy Sparrow, profesor la departamentul de psihologie din cadrul Universităţii Columbia.

În lucrare, cercetătorii spun că în momentul acesta avem access la Internet 24 de ore pe zi, ceea ce înseamnă că „suntem foarte rar deconectaţi, şi atunci doar prin propria alegere” şi „ne este greu să ne amintim cum am găsit informaţia înainte ca Internetul să devină omniprezent în viaţa noastră”.

Consecinţa acestei lumi este că noi devenim „simbiotici” cu instrumentele calculatorului, relaţionăm cu aceste instrumente ca şi când ar fi nişte prieteni apropiaţi. Dar oare este un lucru bun? Aceste instrumente au înlocuit nevoia noastră de a memora anumite detalii, şi astfel,  aceste obiceiuri pot interveni în dezvoltarea cunoaşterii noastre la un nivel profund şi conceptual.

Evoluăm odată cu tehnologia care ne înconjoară, însă cum ne va afecta acest lucru nu este clar încă.

Sursa: Daily Mail

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata