Dezbateri pe marginea proiectului de lege a sănătăţii

– Dezbaterile pentru elaborarea noului proiect legislativ privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar, dar şi pentru revizuirea pachetului de servicii de bază acordat asiguraţilor, au început, joi, 26 ianuarie, la Ministerul Sănătăţii.

Prima întâlnire a avut loc cu Colegiul Medicilor din România, cu Colegiul Farmaciştilor din România, Colegiului Medicilor Dentişti din România şi Colegiul Psihologilor din România.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii responsabil cu elaborarea proiectului legislativ, dr.Vasile Cepoi, a declarat, înaintea dezbaterilor, că „scopul acestor consultări va fi acela de a cunoaşte aşteptările tuturor celor implicaţi în funcţionarea sistemului sanitar, dar şi a reprezentanţilor societăţii civile asupra acestui subiect”.

El a făcut referire la faptul că „principiile care au stat la baza vechii legi a sănătăţii şi a ultimului proiect de lege a sănătăţii care a fost retras, rămân valabile în continuare”, adăugând că modul lor de aplicare urmează să fie discutat.

Citeste si:  CSM ia act "cu profundă îngrijorare" de declaraţiile de la nivelul preşedinţiei interimare a României

Dr. Vasile Cepoi s-a referit la cele trei probleme mari care vor fi discutate:

  • ponderea sistemului privat în sistemul de asigurări de sănătate şi anume îngrijirile medicale să rămână în sistemul privat;
  • organizarea spitalelor având ca principal scop ca personalul medical să nu mai fie bugetar;
  • controlul calităţii serviciilor medicale.

Secretarul de stat a făcut referire la faptul că „sunt mai multe variante care pot fi luate în discuţie”.

”Vom propune fiecărui participant la discuţii un chestionar cu toate aceste variante şi vom vedea care este varianta care va fi acceptată în procentul cel mai mare”, a spus Cepoi.

În ceea ce priveşte controlul calităţii serviciilor medicale în toate segmentele, secretarul de stat a spus că se are în vedere organizarea unui institut naţional specializat pe acest domeniu asemănător cu cel din Franţa.

Citeste si:  Guvernul a aprobat trecerea CNAS în coordonarea MS

La rândul său, preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr.Vasile Astărăstoae, a spus că la această primă întâlnire colegiul doreşte să propună o metodă de lucru şi un calendar, iar prin experienţa sa să poată contribui la acest proiect de lege.

Este important să vedem, în primul rând, cum construim acest proiect de sănătate. Să vedem cum se centrează pe interesele actorilor din sistem, ţinând cont şi de motivaţia acestora şi interesele lor. Trebuie, de asemenea, ţinut seama şi de gradul de suportabilitate şi acceptabilitate a acestui sistem din partea cetăţenilor. Această lege, care este – după Constituţia ţării – cea mai importantă, nu trebuie să fie utilizată ca o armă în luptele politice fără să se ţină cont de părere cetăţenilor„, a detaliat prof. dr. Astărăstoae.

Citeste si:  Care sunt cele mai proaste drumuri din România în opinia şoferilor

El a făcut referire şi la ”importanţa pe care o are ponderea privat – public care va fi determinată de filozofia sistemului”, câtă responsabilitate socială îşi asumă statul şi câtă responsabilitate lasă în seama cetăţeanului.

„Ponderea va fi stabilită în funcţie de pachetul de bază. Se impune o analiză care trebuie să ţină cont de aşteptările şi posibilităţile cetăţenilor. Legea are şi multe alte aspecte care implică discuţii cum este cazul transplantului şi al malpraxisului”, a mai spus dr. Vasile Astărăstoae.

Întâlnirile vor continua şi lunile următoare conform calendarului, următoarea întâlnire având loc pe 31 ianuarie – cu confederaţiile sindicale, pe 1 februarie – cu reprezentanţii producătorilor de medicamente, iar pe 2 februarie – cu reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close