EUR
4,84 RON
(-0.07%)
USD
4,29 RON
(+0.41%)
GBP
5,39 RON
(+0.51%)
CHF
4,48 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.11%)
BYN
1,79 RON
(+0.42%)
CAD
3,18 RON
(+0.31%)
RSD
0,04 RON
(-0.08%)
AUD
2,97 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.52%)

FENOMENAL: Cum a fost curăţat Pămânul de gunoiul spaţial din jurul său

Se pare că activitatea sporită a Soarelui din ultimii ani a îndepărtat o parte din resturile sateliților care pluteau în derivă captive pe orbita joasă a Pământului, făcând această regiune mai sigură, temporar, pentru alți sateliți și pentru astronauți, arată Newsscientist.com

Soarele va atinge un maximum al activității sale, fenomen manifestat o dată la 11 ani, în 2013.

Pe măsură ce acest moment se apropie, mici creșteri de radiație solară afectează stratul exterior al atmosferei terestre, numit termosferă, forțându-l să se expandeze către Spațiu. Acest lucru poziționează moleculele atmosferice în calea resturilor de pe orbită, ceea ce le taie din viteza orbitală și le obligă să reintre mai repede decât normal în atmosferă, acolo unde, de obicei, ard aproape complet.

Totuși, potrivit cercetătorului în domeniul resturilor spațiale Hugh Lewis, de la Universitatea din Southampton, din Marea Britanie, fenomenul este doar o amânare deoarece, pe termenul lung, schimbările climatice vor încălzi planeta răcind termosfera, ceea ce va menține gunoaiele spațiale pe orbită mai mult timp.

În august 2011, oamenii de stiinta propusesera lansarea unui satelit pentru combaterea problemei din ce in ce mai mari a gunoiului spatial aflat in orbita din jurul Pamantului. La acel moment, in jur de  20.000 de bucati de gunoi erau monitorizate in orbita joasa a Terrei, majoritatea dintre ele fiind bucati aruncate din nave spatiale sau resturi de la coliziuni.

Planul, inaintat de cercetatori la Agentia Spatiala din Italia, ar fi presupus lansarea unei nave spatiale cu un set de propulsare in fata. Acest lucru ar fi trebuit să împingă bucatile mari de gunoi spatial, ajungandu-se la distrugerea lor in atmosfera Pamantului. Astfel, distrugerea satelitilor de comunicare sau lovirea Statiei Spatiale Internationale (ISS) de catre gunoiul spatial ar fi fost impiedicata.

Cercetatorul Marco Castronuovo a spus pentru BBC ca un asemenea satelit nu ar putea inlatura mai mult de zece obiecte pe an – ceea ce reprezinta “o picatura in ocean”. Iata insa ca Soarele a preluat asupra sa misiunea imposibila pentru oameni.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata