Mugur Isărescu: Am repulsie faţă de cuvântul criză

– Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, şi-a exprimat sentimentul de repulsie faţă de cuvântul criză, într-un discurs prilejuit de dezbaterea ‘De la Marea Dezordine la Noua Normalitate’, inspirată de cartea ‘Biletul de ieşire din criză’, scrisă de consilierul său, Adrian Vasilescu.

„În prima parte a vieţii mele profesionale, în anii 71 – 79, am tot vorbit despre tot felul de crize şi am această repulsie faţă de acest cuvânt. Înainte de 1989 capitalismul era în criză, iar socialismul într-un succes deosebit. Am asistat la multe crize. Din criză în criză am tot crescut. Aşa s-a format Europa. Din toate aceste crize, din 1971 şi până în 1989 a apărut moneda unică, singura de acest fel pe care a cunoscut-o omenirea’, a arătat Isărescu.

Citeste si:  Ce n-aţi văzut la TV: Munţii Bucegi, furaţi cu acte-n regulă

Ce înseamnă criza, a întrebat retoric guvernatorul Băncii Centrale, care a subliniat că acest cuvânt a fost des repetat de preşedintele Traian Băsescu, în discursul său de miercuri seară.

‘Azi l-am ascultat pe preşedinte şi am făcut o analiză de text. Cuvântul criză a fost cuvântul pe care l-am auzit cel mai des. Criză, criză’, a spus guvernatorul

Isărescu apreciază că termenul recesiune este mai potrivit.

‘O să ieşim şi din recesiunea aceasta. Ce va rămâne atunci din criză? Un sentiment general cum că nu ne-a fost mereu bine’, a arătat Isărescu.

Citeste si:  Lungul drum al Europei de Est către redresarea economică

Acesta a explicat, pe de altă parte, cum poate interpreta cuvântul criză atunci când se vorbeşte despre moneda naţională.

‘Am constatat că leul este foarte în criză şi este prea stabil. Atunci când s-a apreciat leul, exportatorii mai că ne-au spart geamurile la BNR. Şi atunci întreb, când a fost criză, când leul s-a depreciat sau când leul s-a apreciat?’, a spus Mugur Isărescu.

Într-o exprimare plastică Isărescu a lăsat auditoriul să tragă singur concluziile.

‘Oare când ieşim din criză? Când eşti în criză? Când faci un chef mare şi întreci măsura, sau a doua zi dimineaţă, când te apucă mahmureala?’, a spus acesta, arătând că titlul cărţii scrise de consilierul său reflectă foarte bine ce se întâmplă azi.

Citeste si:  Coface estimează o creştere economică de 1% pentru România în 2012 şi a menţinut rating-ul de ţară la B
Citește și
1 Comentariu
  1. bunul simt spune

    Si unii cetateni ar putea avea la modul teoretic si general repulsie la urmatoarele aspecte:

    1) cand o banca centrala cumpara permanent valuta de pe piata, umfla rezerva valutara cu mult peste nivelul de dinainte de criza, nu-i pasa de cresterea implicita a cursului de schimb si a scaderii puterii de cumparare a populatiei, iar cu surplusul de valuta imprumuta alt stat si cumpara bonduri…

    2)cand o banca centrala nu vrea si nu e interesata sa infiinteze o comisie de analiza a creantei care ar fi de recuperat de la un alt stat

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close