Speranţele României şi Bulgariei de a adera rapid la Schengen, temperate de raportul nefavorabil al CE

Speranţele României şi Bulgariei de a adera rapid la zona Schengen riscă să fie din nou temperate de publicarea la începutului lunii februarie a unui raport nefavorabil intrării lor la spaţiul european de liberă circulaţie, au declarat joi, pentru France Presse, surse diplomatice de la Copenhaga.

Danemarca deţine în prima jumătate a acestui an preşedinţia Uniunii Europene.

Bucureştiul şi Sofia se confruntă cu opoziţia Olandei, care cere progrese efective în lupta corupţiei şi dovada din partea celor două ţări că pot asigura controlul la frontierele externe ale UE.

Comisia Europeană urmează să publice la începutul lunii februarie un raport intermediar pe justiţie, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), asupra progreselor realizate de cele două ţări candidate şi, conform primelor informaţii, acesta va fi defavorabil Bulgariei. Raportul final urmează să fie publicat în cursul verii.

Aderarea celor două state nu poate fi disociată, astfel că orice problemă a uneia din cele două ţări reprezintă automat şi o sancţionare a celeilalte.

Chestiunea aderării nu a fost oficial abordată în timpul reuniunii informale de la Copenhaga a miniştrilor de interne din cele 27 de state membre, însă problemele ridicate în raportul Comisiei au fost devoalate cu această ocazie.

Olanda condiţionează votul său în favoarea extinderii spaţiului Schengen de progrese suplimentare demonstrate în lupta împotriva corupţiei din partea celor două state.

România a acuzat Olanda că este prizoniera partidului de extremă-dreapta a lui Gert Wilders, care susţine coaliţia de la guvernare, reaminteşte AFP.

Membre ale UE de cinci ani, România şi Bulgaria au decretat ca prioritate naţională în 2011 aderarea la acest vast spaţiu unde cetăţenii pot circula liber din Polonia până în Portugalia.

Poziţia Olandei îi exasperează pe liderii bulgari. „Ne facem treaba, protejăm frontiera (externă a spaţiului Schengen) în conformitate cu toate criteriile, suntem responsabili, prin urmare aşteptăm solidaritate şi respectarea regulilor de către prietenii şi partenerii noştri europeni”, a declarat noul preşedinte bulgar Rosen Plevneliev într-un interviu acordat miercuri pentru AFP.

loading...

Citește și
Loading...

2 Comentarii
  1. Liliana spune

    Un copil cu bunicul lui se jucau de-a frontierele dintre tari, afaceri etc. copilul il intreaba ca de ce trebuie sa izolam unele frontiere? pt ca acolo mai putin suntem controlati si putem sa ne organizam mai bine ca sa fim in avantaj mai mult noi
    deci daca atata a durat ca Romania sa intre in Shengen si atata gasesc nod in papura, ca sa spun asa, domniile lor din Olanda si altele care mai sunt inseamna ca motivul este altul , caci coruptie, mafie este si in Italia si peste tot. nu asta este un motiv intemeiat ca sa nu accepte ca Romania sa intre in shengen. cred ca daca Romania ar intra in shengen si asta ei o stiu , ar fi mai usor de controlat problemele cu care se infrunta tara noastra acum. atunci tarile din shengen sunt obligate sa colaboreze ca sa opreasca acele coruptii, acele grupari mafiote si altele care sunt motivele opozitiei atat a olandei si clorlalte tari. mai usor este pt ei din alte puncte de vedere ca Romania sa nu intre in Shengen ca mafie este si la ei , peste tot , dar au paravane si nu prea se vad. paravanele sunt tarile care special sunt cu unele restrictii care sa le izoleze pt avantajul celor care au cerut asta . spun si eu ca aderarea Roamaniei la shengen ar avea mai multa siguranta si protectie pt ca sunt obligate celalelalte tari sa coopereze pt a depasi greitatile care au . este exact ca atunci cand o aripa a unei cladiri nu este ingrijita se strica si atunci incet incet se distruge toata cladirea. asa ca se pot gasi solutii ca sa se rezolve aderarea si in Shengen.

  2. elena spune

    aveti pefecta dreptate ,avem o tara frumoasa ,avem turisti straini mereu care se bucura de frumusetile ei si nu numai, muncitorii romani care au contracte in strinatate sunt vazuti ca niste oameni muncitori si seriosi ,,suntem mici copii in ce priveste mafia si coruptia ,nimeni nu intelege pt care motiv olanda care au investitori la noi in tara nu ne vor si ne refuza cu atata ura ,,,vine apocalipsa si nu mai apucam sa intram in schengen ,,

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.