Bulgaria va adera la Pactul pentru Euro dar sub condiţii

0

Parlamentul de la Sofia a acordat vineri, 27 ianuarie, un mandat guvernului ţării pentru a semna noul pact bugetar european, dar cu condiţia ca Bulgaria să nu se angajeze să contribuie financiar înainte să adopte moneda unică europeană.

Propunerea a fost adoptată cu 129 de voturi ‘pentru’, unul ‘împotrivă’ şi 48 abţineri. O altă condiţie pentru semnarea pactului este ca Bulgaria să nu fie obligată să-şi armonizeze politica fiscală cu celelalte ţări europene.

Sofia se opune în mod vehement oricărei încercări de a o obliga să-şi majoreze cota unică, care este la cel mai mic nivel din UE, de doar 10%.

În timpul discuţiilor de la parlament, ministrul finanţelor Simeon Diankov a declarat că Bulgaria va insista pentru un statut de observator pentru ţările care vor semna pactul fără să fie membre ale zonei euro. Fostul premier Ivan Kostov a propus ca ţara să ceară să fie observator cu drept la vot. El a subliniat că deşi este o ţară săracă, Bulgaria respectă de 14 de ani o strictă disciplină macroeconomică şi merită să poată adera la zona euro.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.