Ce lecţii ne dă Polonia

0

– Gratie fondurilor de la Uniune cresc PIB-ul si investitiile, scad somajul si prapastia dintre Polonia si vechea Uniune – acestea sunt rezultatele analizei influentei politicii de coeziune asupra economiei poloneze.

„Efectul insulei verzi (Polonia, n.t.) s-a datorat in mare parte faptului ca am inceput sa cheltuim fondurile de la Uniune exact atunci când a fost cel mai necesar” – spune Maciej Bukowski de la Institutul de Cercetari Structurale (IBS).
La recomandarea Ministerului Dezvoltarii Regionale, IBS, precum si Institutul de Cercetare a Economiei de Piata si Agentia de Dezvoltare Regionala din Wroclaw au verificat cum influenteaza fondurile europene economia poloneza.
Toti cercetatorii au ajuns la aceleasi concluzii si anume ca Polonia se dezvolta gratie banilor de la Uniune. Daca nu i-am fi avut, atunci PIB pe anul trecut ar fi fost mai mic cu 3,7-5,6%. De asemenea somajul ar fi fost mai mare cu 1,2-3,2%. Banii de la Bruxelles au dus la cresterea investitiilor cu 17-32%.
„In timp de criza, o mare parte din investitii au fost investitii realizate in sectorul public cu fonduri europene. In intreaga perioada 2004-2011, jumatate din cresterea investitiilor a fost posibila datorita banilor de la Uniune” – spune Bukowski.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.