Obligaţiile angajatorilor, în condiţii de temperaturi extreme

0

– Angajatorii sunt obligaţi prin lege, în perioadele cu temperaturi extreme, când termometrul scade sub minus 20 de grade, sau în condiţii de vânt care pot fi corelate cu aceste valori, să distribuie angajaţilor care lucrează în astfel de condiţii ceai fierbinte (0,5 – 1 litri/persoană sau schimb), să acorde de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare în spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător şi să le asigure echipamentul individual de protecţie, a declarat, vineri, 27 ianuarie, inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu, Inspecţia Muncii.

În situaţia în care angajatorii nu pot asigura aceste condiţii, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau ai salariaţilor, vor dispune reducerea duratei de lucru în mod corespunzător sau întreruperea lucrului cu asigurarea continuităţii la locurile de muncă unde nu este posibil acest lucru. Pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaţilor se menţin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă. Totodată, vor fi stabilite modalităţile de recuperare a timpului nelucrat.

‘Aceste măsuri minimale de protecţie a sănătăţii salariaţilor trebuie luate dacă temperaturile extreme se menţin cel puţin două zile consecutiv’, a subliniat inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu.

Acesta a precizat că a fost declanşată o campanie în toată ţara, inspectorii de muncă monitorizând aspectele menţionate, fie prin controale fie în urma unor sesizări primite pe site-urile Inspecţiei Muncii sau telefonic. ‘Sigur, ne sesizăm, dar inspectorii noştri sunt în aceste zile pe teren pentru a verifica modul în care angajatorii respectă măsurile ce trebuie aplicate pentru protecţia salariaţilor în perioadele cu temperaturi extreme’, a subliniat Dantes Nicolae Bratu.

În caz de nerespectare a prevederilor legale prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă 99/2000 privind măsurile care pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, sancţiunile pot fi amenzi de la 1.500 la 2.500 lei sau chiar sistarea activităţii companiei până la remedierea deficienţelor constatate.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.