Donald Tusk: Polonia nu va semna pactul bugetar al UE dacă nu va fi implicată în procesul decizional

0

Polonia nu va semna pactul bugetar european dacă nu va fi asociată procesului de luare a deciziilor, a declarat joi, 26 ianuarie, şeful executivului de la Varşovia Donald Tusk, citat de AFP.

„Polonia trebuie să facă parte din procesul decizional cu privire la activităţile şi funcţionarea pactului bugetar /…/. Dacă vom constata că soluţiile reţinute nu ne vor garanta un rol real, nu vom semna acest pact’, a explicat el în faţa presei, la capătul unei reuniuni a cabinetului său.

El a precizat că a informat joi despre acest lucru ‘toate părţile interesate’, precizând că a discutat inclusiv cu cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. ‘Polonia va solicita într-o manieră foarte fermă menţinerea unităţii europene. Pactul bugetar nu trebuie să conducă la împărţirea Uniunii Europene în două cluburi – euro şi restul lumii’, a declarat premierul, apreciind că o astfel de eventualitate ar fi ‘nefastă pentru Polonia şi întreaga Europă’.

Problema participării la summiturile zonei euro este unul dintre subiectele de fricţiune ce se anunţă în vederea summitului liderilor europeni de la 30 ianuarie, unde ar urma să fie adoptat un nou tratat european vizând consolidarea disciplinei bugetare comune.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.