România este pe locul trei în lume la capitolul progrese în protecţia mediului

0

România se situează pe locul trei la nivel mondial în clasamentul care ierahizează statele lumii în funcţie de progresele realizate la capitolul îmbunătăţirii politicilor de protecţie a mediului înconjurător, transmite agenţia EFE, care preia date furnizate la Forumul Economic mondial de la Davos de către cercetători ai Universităţilor americane Yale şi Columbia, care au prezentat cu această ocazie Indicele de Protecţie a Mediului (EPI – Environmental Performance Index) la nivel mondial în anul 2012.

Potrivit indicelui EPI, care măsoară în principal controlul poluării, asigurarea biodiversităţii şi gestiunea resurselor naturale, Elveţia se află pe primul loc, fiind urmată de Letonia, Norvegia, Luxemburg şi Costa Rica, pe ultimele poziţii situându-se Africa de Sud, Kazakhstan, Uzbekistan, Turkmenistan şi Irak. Clasificarea statelor mai are în vedere şi mortalitatea infantilă, accesul la asistenţă medicală şi apă potabilă.

Pe lângă indicele EPI, a fost elaborat şi un indice al tendinţei politicilor ambientale, ce relevă progresele făcute de ţările lumii în ultimii 10 ani în privinţa îmbunătăţirii politicilor de protecţie a mediului.

În elaborarea acestui clasament au fost evaluate elemente precum: aspectele medioambientale, efectul apei asupra sănătăţii umane, biodiversitatea şi habitatul, pădurile, pescuitul, agricultura şi schimbările climatice.

În acest clasament, România se află pe poziţia a treia, înaintea sa situându-se Letonia şi Azerbaidjan, fiind urmată de Albania şi Egipt. Pe ultimele locuri găsim Estonia, Bosnia-Herţegovina, Arabia Saudită, Kuwait şi Rusia.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.