România: Protestele ar putea submina şansele lui Emil Boc la alegerile parlamentare (Reuters)

0

Protestele din România, cele mai puternice din ultimii peste 10 ani, sunt departe de a fi suficient de serioase pentru a influenţa politica sau pentru a ameninţa guvernul, însă ar putea submina şansele premierului Emil Boc la alegerile parlamentare de la sfârşitul lui 2012 şi l-ar putea lăsa pe preşedintele Traian Băsescu prins într-o căsătorie nefericită cu oponenţii săi, comentează Reuters.

Băsescu nu are, teoretic, o poziţie executivă, dar face el însuşi aproape toate anunţurile de politică, inclusiv reducerile de pensii şi de salarii în 2010, un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional şi retragerea reformei sistemului de sănătate.

Deşi România a făcut progrese uriaşe în ultimii 20 de ani, venitul pe cap de locuitor este în continuare mai mic de jumătate din media UE, iar ţara este considerabil mai săracă decât alte state foste comuniste, cum ar fi Polonia sau Ungaria. Multe sate sau chiar şi părţi din Bucureşti nu au nici acum apă curentă sau electricitate, observă Reuters.

Românii au avut tendinţa să sufere în tăcere sub comunism şi nu a existat echivalentul Revoluţiei din 1956 din Ungaria sau al Primăverii de la Praga din 1968.

Miile de persoane care au ieşit în stradă în această lună au ales Piaţa Universităţii, unde s-au adunat protestatarii în 1989, loc cunoscut în prezent drept ‘Kilometrul zero al democraţiei’, numit astfel pentru a rezona cu evenimentele din acel an.

Protestarii sunt nemulţumiţi în legătură cu lipsa de progrese în reducerea decalajelor faţă de celelalte state membre ale UE şi au sentimentul că politicienii sunt mai interesaţi în a-şi umple propriile buzunare decât să lucreze în interesul ţării.

Boc a recunoscut efectiv slăbiciunea poziţiei Partidului Democrat Liberal pe care îl conduce, prin repunerea în funcţie a lui Raed Arafat, iar în sondaje formaţiunea sa este cotată cu 18%, comparativ cu procentul de 50% pentru USL, o alianţă nefirească de stânga, notează Reuters.

USL a promis că va anula unele măsuri de austeritate şi, dacă va rămâne unită şi va obţine suficiente voturi pentru a prelua puterea, va rămâne blocată cu Băsescu la preşedinţie – care va putea întârzia şi va încerca să blocheze legi – până în 2014.

În cele din urmă, Boc şi Băsescu vor fi judecaţi prin prisma rezultatelor. Însă cu o creştere aşteptată de doar 2% în acest an, timpul se apropie de sfârşit.

„Dacă în primăvară vom asista la primele semne de creştere, atunci vor putea să culeagă roadele. Dacă (creşterea) nu va veni până atunci, va fi prea târziu”, a spus Guy Burrow, partener în cadrul firmei de consultanţă Candole din Bucureşti.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.