Oamenii de afaceri au plătit la buget, în 2011, peste 48 de milioane de euro pe zi!

– Datele privind execuţia bugetară pe 2011, comunicate joi, 26 ianuarie, de Ministerul Finanţelor, arată că acele taxe şi impozite pe care le plătesc de regulă întreprinzătorii au însumat 17,6 miliarde de euro, faţă de 17,4 miliarde de euro în 2010. „Asta înseamnă că, anul trecut, oamenii de afaceri şi angajatorii au plătit taxe şi impozite într-un ritm infernal: peste 48 de milioane de euro pe zi”, potrivit calculelor Golden Mind&Spirit – un portal administrat de liderul patronal Dan Matei Agathon.

Veniturile bugetare din impozitul pe profit şi pe câştigurile de capital plătite de oamenii de afaceri au însumat 10,3 miliarde de lei, adică 2,6 miliarde euro. Asta înseamnă că întreprinzătorii au plătit la stat peste 7 milioane de euro în fiecare zi din cele 365 ale anului trecut, numai la această categorie.

Alt exemplu: contribuţiile de asigurări sociale plătite de angajatori au însumat 5,3 miliarde de euro, adică 14,7 milioane de euro pe zi. În 2010, ei plătiseră 13,3 milioane de euro pe zi, adică 4,8 miliarde de euro în întregul an.

14 milioane de euro pe zi numai pentru autorizaţii

În cazul autorizaţiilor şi taxelor de utilizare a bunurilor, care au însumat, potrivit execuţiei bugetare comunicate de Finanţe, 5,1 miliarde de euro în 2011, putem spune că întreprinzătorii au plătit 14 milioane de euro pe zi numai la această categorie fiscală. În 2010, plătiseră ceva mai mult, respectiv 16,1 milioane de euro pe zi (5,8 miliarde de euro în întregul an).

„Desigur, taxele şi impozitele nu se plătesc zilnic, dar noi am făcut aceste calcule pentru a evidenţia rolul esenţial pe care îl au oamenii de afaceri în realizarea veniturilor statului, pe lângă calitatea lor de angajatori ai celor peste trei milioane de salariaţi din sectorul privat”, precizează administratorii portalului www.goldenmindspirit.ro.

Iată cât au plătit oamenii de afaceri la stat în 2011:

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.