Spania: Compania aeriană Spanair îşi încetează activitatea

0

– Compania aeriană spaniolă Spanair, care se confruntă cu serioase dificultăţi financiare, a anunţat vineri încetarea activităţii şi suspendarea imediată a tuturor zborurilor sale, transmite AFP.

Această decizie a fost luată după ce guvernul regiunii Catalonia, principalul acţionar al Spanair, a anunţat că nu mai poate susţine o creştere a capitalului companiei din cauza crizei economice şi a restricţiilor impuse de Uniunea Europeană. De asemenea, negocierile dintre Spanair şi Qatar Airways cu privire la o eventuală alianţă sau preluare a companiei spaniole de către cea qatareză au eşuat.

Cu un an în urmă, autorităţile catalane au acordat companiei Spanair un credit de 10,5 milioane de euro, după ce aceasta mai primise anterior un ajutor public în valoare de 90 de milioane de euro.

Fostă filială a companiei scandinave SAS, Spanair a fost preluată în anul 2008 de către acţionari spanioli, printre care se regăsesc şi organismele publice regionale din Catalonia. Noii acţionari au recurs la un plan de restructurare prin care au fost concediaţi 1.100 din cei 4.000 de angajaţi ai companiei. Tot în anul 2008, un avion de-al său de tipul MD-82 a luat foc în timpul decolării de pe aeroportul Barajas din Madrid, accident soldat cu 154 de morţi.

Compania Spanair opera în principal zboruri interne în Spania. Ministerul spaniol al Transporturilor i-a cerut să-şi respecte obligaţiile faţă de pasagerii care au achiziţionat deja bilete şi să-i reruteze sau să le ramburseze banii încasaţi.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.