A murit artista japoneză Eiko Ishioka, creatoarea costumelor din filmul „Dracula” de Coppola

0

Artista japoneză Eiko Ishioka, cunoscută îndeosebi pentru costumele din filmul „Dracula” al lui Francis Ford Coppola, a murit la 73 de ani de cancer la pancreas, a anunţat vineri (27 ianuarie 2012) presa japoneză, citată de AFP.

Eiko Ishioka, care locuia la New York de multă vreme, a revenit anul trecut la Tokyo ca să se trateze şi a murit pe 21 ianuarie, a informat televiziunea publică NHK.

Artistă eclectică, ea a obţinut premii în diferite domenii ale artei, printre care premiul pentru contribuţie artistică la Festivalul de la Cannes 1985 pentru creaţiile din filmul „Mishima” de Paul Schrader şi un Grammy Award 1987 pentru coperta la albumul „Tutu” al muzicianului de jazz Miles Davis. În 1993, a câştigat Oscarul pentru Cele mai bune costume în „Dracula” lui Coppola.

Regizorul filmului „Apocalypse Now” a spus despre ea: „Ca toţi marii artişti ai lumii, Eiko este interesată şi de alte culturi decât a ei şi, pătrunzând în aceste culturi, reuşeşte să creeze opere care sunt amestecuri unice.”

„Creaţia ei depăşeşte graniţele în multe privinţe pentru că refuză să se limiteze la un mod de exprimare sau la anumite convenţii”, a adăugat regizorul, potrivit declaraţiilor companiei Cirque du Soleil, pentru care Eiko Ishioka a conceput costume.

Ea a mai contribuit, printre altele, la decorurile piesei de teatru „M.Butterfly” de pe Broadway, a realizat clipul „Cocoon” pentru cântăreaţa Bjork şi a lucrat la costumele de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice 2008 de la Beijing.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.