EUR
4,84 RON
(-0.07%)
USD
4,29 RON
(+0.41%)
GBP
5,39 RON
(+0.51%)
CHF
4,48 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.11%)
BYN
1,79 RON
(+0.42%)
CAD
3,18 RON
(+0.31%)
RSD
0,04 RON
(-0.08%)
AUD
2,97 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.52%)

Concluzia economiştilor de la Davos: „Ne-am pierdut busola noastră morală”

Întrunirea de la Davos , potrivit unuia din fondatorii   Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab, s-a desfaşurat în termeni crititici la adresa capitalismului occidental. Mesajul transmis –  „În lume, sistemul nu mai funcţionează în forma sa actuală” – a fost întarit şi de scăderea încrederii oamenilor în politicieni, în oameni de afaceri şi în bancheri.

Prezent la  Davos, Brian Moynihan, preşedintele Bank of America, a fost de părere că  băncile şi sistemul economic au învăţat din această criză:

„ Băncile au învăţat deja o mulţime de lucruri din criză, acţiunile lor fiind  o reflectare a societăţii”. „Suntem mari deoarece clienţii noştri sunt mari”, a declarat Moynihan. „O bancă constituie o afacere, prin urmare, aceasta s-a bucurat de avantaje «neloiale». Un exemplu, în acest sens, a fost când  băncile au trebuit sa fie salvate, exclusiv, de către contribuabili”, a mai declarat Moynihan.

Comentariile autocritice ale lui Moynihan nu l-au mulţujmit pe  Sharan Burrow, şeful de Comerţ Internaţional Uniunea Confederaţia CIS. „Ne-am pierdut busola noastră morală”, a declarat Burrow. „Este de dorit schimbarea comportamentului companiilor şi al guvernelor, respectiv în favoarea protejării lucrătorilor de excesele capitalismului, pentru că nimeni nu va dori tulburări sociale”, a mai comentat Burrow.

David Rubenstein, co-fondator şi managing director al investitorului financiar Carlyle Group, a recunoscut că mulţi oameni suferă în prezent de  excesele capitalismului. Răspunsul la criza actuală sunt legi mai bune, o mai bună educaţie şi condiţii mai bune pentru inovare şi creativitate, a concluzionat  şi Ben Verwaayen, directorul executiv al furnizorului de echipamente de telecomunicaţii Alcatel-Lucenty, citat de publicaţia germană Frankfurter Allgemeine.

O altă temă principală a Forumului din acest an este prevenirea apariţiei unei generaţii pierdute de lucrători, din cauza dificultăţilor tot mai mari întâmpinate în găsirea unui loc de muncă. Toate ţările occidentale se confruntă în prezent cu niveluri foarte ridicate de şomaj în rândul tinerilor.

La ediţia din acest an a Forumul Economic Mondial de la Davos-Klosters (Elveţia) sunt reprezentate 19 din statele membre G20, iar numărul total al paricipanţilor, lideri politici, academicieni, reprezentanţi ai societăţii civile şi mediului de afaceri, este estimat la peste 2.600 din 100 de ţări, număr record pentru acest eveniment.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata