Criză? Haideţi să vedem care sunt CHELTUIELILE prosteşti pe care le facem

– Puterea se vaită de ceasul morţii că e greu cu banii, care nu mai ajung, că e criză în România. Românii sunt nemulţumiţi – o parte din ei strigă şi în stradă că e greu, alţii spun doar pe la colţuri că e aiurea cu banii şi că treburile merg şchiopătând.

Unii spun că un indicator fidel al stării de austeritate ar fi reducerea semnificativă a numărului de maşini noi cumpărate în România, de care făcea nu demult vorbire un bisăptămânal american, dar aceasta nu spune decât că românii nu mai apelează la bănci, căci nu cred să fi fost mulţi dintre cei care şi-au cumpărat maşini noi care să fi făcut acest lucru cu bani cash, din propriul buzunar.

Românul de rând n-are el atâţia bani la teşcherea. Acest lucru mai spune, pe de o parte, că parcul auto s-a înnoit deja în mare măsură în perioada de boom economic ce a precedat această criză, iar pe de altă parte că tratamentul aplicat românilor de cele mai multe dintre bănci a fost unul care nu va fi uitat uşor şi a determinat cetăţenii acestei ţări să dezvolte o adevărată aversiune faţă de aceste instituţii financiare.

Aici s-au perceput dobânzi de-a dreptul nesimţite, s-au înregistrat în contracte clauze de necrezut în părţi mai civilizate ale lumii, s-au călcat în picioare bunul simţ şi înţelegerea în relaţia cu clienţii, s-a putut lesne observa lăcomia absolut dezgustătoare care animă capii sistemului bancar privat. Nu, acesta nu cred că trebuie să fie neapărat un indiciu privind criza.

Ce să mai cred însă când cheltuielile Guvernului sunt dintre cele mai fără griji – deszăpezirea drumurilor publice din România, la o calitate şi eficienţă care dau de gândit, costă mai mult decât în ţări nordice.

Maşini scumpe, terenuri de sport cu nocturnă la sate, parcuri verzi în păduri, bazine de înot care se închid după inaugurare, finanţări regeşti ale unor proiecte de biserici şi alte necesităţi popeşti, drumuri făcute doar 80% şi preluate ca fiind complete, exproprieri la preţuri exorbitante pentru construcţia de autostrăzi, başca unele contracte cu cei mai scumpi avocaţi.

Ultima găselniţă a Elenei Udrea: promovarea turistică pe Discovery Channel a cvasinecunoscutei comune Măgău, cu bani din fonduri europene – atenţie, tot bani publici! Ei, dar comuna Măgău are un reprezentant cunoscut în Guvern: e chiar premierul de buzunar, Emil Boc!

Ştiri despre scurgeri masive din banul public au „transpirat” şi dinspre instituţiile subordonate.

De pildă, numai la Loteria Română, în urma unui control  din ianuarie – mai 2011, Curtea de Conturi a descoperit grave nereguli în cheltuirea sumelor de la buget. Contracte încheiate nelegal, caiete de sarcini cu dedicaţie, maşini cumpărate la suprapreţ, plăţi nejustificate către case de avocatură, asigurări profesionale pentru membrii conducerii şi benzină pentru deplasările acestora în interes personal.

Prejudiciul calculat de inspectorii de conturi se ridică la suma de 86 milioane lei fără TVA (peste 20 milioane euro). Obiceiuri de tradiţie la loterie, care are antecedente chiar mai “glorioase” pe tărâmul infracţionalităţii economice. Fără urmări notabile, din nefericire.

Şi totuşi, Guvernul n-a făcut decât să transfere pe spatele populaţiei greul crizei.

S-au redus cu 25% salariile bugetarilor, tăindu-se în acelaşi timp toate sporurile. Unii s-au trezit că iau în final cam 50% din ce câştigau anterior.

A crescut TVA-ul, brutal, nu cum se preconizează la francezi, cu 1,5%. La noi a fost 5%, ca să ne băgăm odată minţile-n cap! Acest TVA e plătit în final, efectiv, de către cumpărătorul „end line”, adică cel care nu revinde produsul, ci îl foloseşte ca atare. Da, adică tot noi, cei cu venituri medii şi mici, salariaţii de tot felul, fie la stat, fie la privat. Şi care am ajuns astfel să dăm cu 6% mai mult pe o marfă numai din această mişcare a Ministerului Finanţelor.

Desigur, tăvălugul reducerilor salariale n-a lovit numai bugetarii. Instantaneu, angajatorii au adoptat aceeaşi politică şi au tăiat din lefurile propriilor slujbaşi, la fel de afectaţi de TVA-ul buclucaş.

Cu toate acestea, parcările mall-urilor şi ale hipermarketurilor sunt pline la aproape orice oră, câtă vreme acestea sunt deschise. Aglomeraţia la case e consistentă iar majoritatea cumpărătorilor nu pleacă acasă doar cu un produs sau două. E drept, nu mai vedem coşurile „corn al abundenţei” de acum trei ani, dar nici o austeritate izbitoare. Şi totuşi, lumea e nemulţumită. De multe ori, pe drept cuvânt.

Ce e de reproşat cu adevărat actualilor guvernanţi e dualismul puterii, care a dovedit de atâtea ori că e doar o ciumă pentru cei mulţi şi mumă pentru şmecheri. Măsurile anticriză luate de Boc şi ai lui au lovit numai populaţia, asta e criticabil.

Dar cea mai grea acuză e distrugerea pe termen lung a oricărei speranţe de mai bine. Ţara a intrat într-o criză de orizont din care e greu de imaginat cum va ieşi. Să trăim bine? Ha!

Ion SCUTARU

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...
7 Comentarii
 1. Timica spune

  Puterea actuala are cea mai pregnanta atitudine ciocoiasca (aroganta extrema, desconsiderarea dispretuitoare a omului simplu platitor de taxe si a nevoilor vitale ale sale, luxul sfidator al protipendadei clientelare, cresterea continua a averilor la varful puterii si tercerea intregii poveri generate de criza pe umerii celei mai oropsite parti a populatiei, minciuna generalizata in relatia cu populatia, etc., etc.,etc.) din istoria destul de zbuciumata a acestui neam. Daca cineva ar avea curiozitatea sa compare actuala putere cu epoca fanariota ar avea surprize. Sa iei bani de la sanatate si de la educatie si sa le toci pe terenuri de fotbal si pe bazine de inot?!!! Sa lasi bolnavi muribunzi pe strada si sa dai bani pe promovare internationala de sate de doi bani numai fiindca acolo s-a nascut caricatura de premier de trei bani?!!!! Cred ca si fanariotii se rasucesc in morminte. Surprinzatoare este lipsa de reactie a celor jefuiti, actualele proteste sunt o gluma fata de ce ar trebui sa fie.

 2. Timica spune

  Avem ce meritam: opozitie obosita si aproape muta, societate civila practic inexistenta, sindicate dominate de veleitari santajabili si din aceasta cauza cuminti la locul lor si mai ales acea capacitate de descurcareala care ne caracterizeaza, descuecareala cere ne face sa preferam sa ne pierdem demnitatea decat sa actionam ca sa curmam raul din radacina. Preferam sa amanetam viitorul copiilor nostri, sa-i condamnam aceleiasi descurcareli decat sa punem cu hotarare piciorul in prag. Blestemul zicalei „capul plecat sabia nu-l taie” care ne urmareste in lungul istoriei!

 3. romanul spune

  Capul ce se pleaca sabia nu-l taie……dar cu umilinta lantul-ncovoaie.

 4. valentin spune

  Daca nu sustii sportul nu este bine – daca incerci sa faci ceva in privinta asta – iar nu e bine pentru ca se face din banii populatiei.
  Romanul s-a nascut nemultumit sau, mai bine zis, carcotas. Dar nu orice fel de carcotas ci carcotas de turma, acesta avand nevoie intotdeauna de un cioban care sa ii spuna care sunt nemultumirile pentru ca, altfel, nu le-ar sti, nu ar avea alte plangeri decat cele etalon: „niste jogidii”, „hotii”, „nu se mai poate asa”…
  Avem nevoie de Mircea Badea ca sa ne spuna ca nu trebuia construit bazinul „x” de inot ca sa putem iesi in Piata Universitatii cu lozinci nu asa… ca prostii…
  Schimbarea regimului in acest moment nu inseamna numai schimbarea hotilor care ne conduc ci mai mult de atat. Inseamna instabilitate si, in cel mai bun caz, incercarea de a se construi sistemul de conducere de la zero – ceea ce nu are absolut deloc cum sa ne ajute.
  Insa ma indoiesc ca vreunul din partidele insetate, care au stat pe uscat atatia ani de zile, vor avea alte scopuri decat cel de a fura cat se mai poate si ce se mai poate dintr-o tara care o sa i se ofere pe tava.
  Ii asteptam cu mare drag pe cei din USL care nu au nevoie de constructia unei autostrazi, promovarea unui sat sau constructia vreunui bazin de inot ca sa ne poata fura. Ei ne voe fura direct, vor baga mana adanc, pana la cot – fara licitatii mascate si fara scuze.
  Asta nu e o premonitie, ghicit in cafea ci este exact ce s-a mai intamplat deja timp de 14 ani in era pre PD(L).

 5. veres carol spune

  Articol tendentios.USL a fost in coalitie,corect era sa lupte
  la putere pt.a aduce legi mai bune!Sa iesi din ring si sa strigi
  ca ce tare esti si ce slab este cel din ring,NU mi se pare corect.

 6. Enigma spune

  comuna se cheama Mârgău din judeţul Cluj 🙂

 7. Adi spune

  Pana cand in Romanica noastră nu apare o ” Guardia di finanze” care sa aibă puterea si cadrul legislativ ( si oameni care sa -si facă treaba!) sa caute pe toți care au tepuit banii publici, nu se va face nimic! In toată lumea este corupție, dar asa pe fata ca la noi doar in tari africane mai intalnesti! Oricum, in România s-a trăit bine doar cand conducătorii au fost de alta sorginte… Oare DL. Tony Blair nu vrea sa candideze?!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.