EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Cum îi convinge Sarkozy pe francezi să accepte creşterea TVA-ului?

0

– Un Nicolas Sarkozy batjocoritor a atacat Marea Britanie, afirmând că e o ţară “fără industrie”, scrie Daily Mail. Acidul preşedinte francez, care speră să fie reales în această primăvară, a avut această izbucnire fără precedent într-un discurs televizat la o oră de maximă audienţă, în care susţinea necesitatea creşterii TVA-ului. Când un jurnalist a observat că Marea Britanie a experimentat creşteri de preţuri după mărirea TVA, Sarkozy a “scuipat” cuvintele: “Marea Britanie nu mai are industrie”.

Sarkozy va sta astăzi faţă în faţă cu David Cameron la summit-ul privind datoriile Uniunii Europene, unde liderii ţărilor europene vor semna un document privind fondul permanent de ajutorare pentru eurozonă. E posibil ca întrunirea să genereze o repetare a lui “Le Snub”, gestul preşedintelui francez de a refuza să-i strângă mâna premierului britanic în decembrie, după ce acesta din urmă şi-a exercitat dreptul de veto asupra modificărilor propuse la tratatul Uniunii Europene.

Sarkozy nu a fost întrebat despre aceste comentarii de către jurnaliştii atent selecţionaţi prezenţi la transmisiunea discursului de la Palatul Élysée. El a spus doar că împrumută această măsură din Germania, arătând că ea a ajutat la creşterea competitivităţii germane şi că nu a condus la creşteri de preţuri.

Declaraţia sa este însă în total contrast cu cea pe care o făcea în 2009, atunci când a acuzat mărirea TVA în Marea Britanie, afirmând că “a eşuat complet” să stimuleze economia.

Şi totuşi, aseară, Sarkozy o considera esenţială pentru a întoarce soarta ţării, după cum a lăudat-o pe Angela Merkel pentru aplicarea ei. Aprecierile vizavi de cancelarul german vin pe fundalul “sprijinului activ” oferit de Angela Merkel la întrunirile de campanie electorală ale lui Sarkozy, considerat în afara şanselor de a fi reales.

O taxă “Robin Hood” pe tranzacţiile financiare a fost de asemenea impusă aseară de dl. Sarkozy, în pofida opoziţiei masive a liderilor europeni între care David Cameron, care a descris-o ca pe o “totală nebunie”.

Prelevarea de 0,1% va fi introdusă din luna august, indiferent dacă alte ţări vor urma sau nu exemplul Franţei şi face parte dintr-o suită de măsuri economice menită să sprijine creşterea economică şi să creeze locuri de muncă.

Propunerile Germaniei şi Franţei de introducere a unor asemenea taxe pe tranzacţiile financiare la nivelul întregii Uniuni Europene au constituit unul din motivele pentru care David Cameron s-a opus modificării tratatului european la summit-ul din decembrie 2011 de la Bruxelles.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.