EUR
4,85 RON
(-0.23%)
USD
4,34 RON
(+1.23%)
GBP
5,41 RON
(-0.1%)
CHF
4,56 RON
(+0.23%)
BGN
2,47 RON
(-0.03%)
BYN
1,68 RON
(+1.23%)
CAD
3,10 RON
(+0.67%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,68 RON
(-0.38%)
JPY
0,04 RON
(+1.07%)
CZK
0,18 RON
(+0.29%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Hillary Clinton vine în Bulgaria pentru gazele de şist

Secretarul de stat american Hillary Clinton va efectua o vizită în Bulgaria la data de 5 februarie, informează într-un comunicat Ministerul afacerilor Externe de la Sofia. La Sofia, dna Clinton se va întâlni cu preşedintele Rosen Plevneliev şi cu premierul Boiko Borisov.

Potrivit comunicatului oficial, principalele subiecte care vor fi discutate în cadrul vizitei oficialităţii americane vor fi relaţiile bilaterale, situaţiile din Orientul Mijlociu şi din Europa de sud-est şi contribuţia Bulgariei în Afganistan.

Cotidianul Trud susţine însă că adevăratul motiv al vizitei doamnei Clinton la Sofia este interdicţia impusă recent de autorităţile bulgare asupra exploatării gazelor de şist. Sub presiunea opiniei publice, parlamentul bulgar a adoptat recent o decizie ce interzice complet exploatarea gazelor de şist pentru o perioadă de timp nelimitată, iar guvernul a revizuit propria sa decizie din luna iunie 2011, prin care acorda companiei americane Chevron dreptul de a prospecta zăcămintele de gaze de şist din nord-estul ţării.

Cele două decizii au fost deja criticate de ambasadorul american James Warlick care şi-a exprimat dezamăgirea faţă de alungarea unui investitor important, precum Chevron.

În ediţia sa de duminică, Trud o citează pe Victoria Nuland, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, care a declarat că securitatea energetică va fi unul dintre subiectele cheie care vor fi discutate de Hillary Clinton şi oficialii bulgari. În limbajul diplomaţiei, aceasta înseamnă că secretarul de stat american vine în Bulgaria pentru a discuta problema gazelor de şist, comentează Trud.

Potrivit publicaţiei, nu este întâmplător nici turneul în Europa al dnei Clinton, care include doar două ţări: Germania, unde va participa la o conferinţă la Munchen dedicată securităţii transatlantice, şi Bulgaria.

La mijlocul lunii inauarie deputaţii bulgari au interzis exploatarea de gaze şi ţiţei efectuate prin fracturare hidraulică a rocilor cu apă sau alte lichide cu presiune de peste 20 de bari.

Decizia parlamentului de la Sofia precizează explicit că operaţiunile de prospectare şi extragere a gazelor de şist pe teritoriul ţării şi în zona bulgară a Mării Negre sunt interzise. Amenda pentru societăţile care vor încălca această prevedere se ridică la până la 50 milioane de euro.

Prin această decizie, Bulgaria a devenit a două ţară din Europa, după Franţa, în care extragerea gazelor de şist nu este permisă. Decizia survine şi în urma unor proteste de stradă organizate de diferite organizaţii pentru protecţia mediului.

Cea mai mare acţiune de protest a avut loc la 14 ianuarie şi a strâns câteva mii de protestatari în 12 mari oraşe din Bulgaria. Organizatorii susţin că substanţele care sunt folosite în operaţiunile de prospectare şi de extragere a gazelor de şist prezintă un risc major de poluare a apelor subterane şi a solului din întreg nord-estul Bulgariei. În opinia lor, dacă o parte din aceste substanţe ajunge în sursele de ape, impactul asupra agriculturii şi turismului va fi unul devastator.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata