Românii au aflat din presa străină că guvernul de la Bucureşti a semnat ACTA

– Publicul din România a aflat din presa străină că autorităţile de la Bucureşti au semnat joi ACTA – Acordul Comercial Anti-Contrafacere, iar Opoziţia a reacţionat şi a cerut explicaţii Guvernului.

România şi alte 21 de state membre ale Uniunii Europene au semnat, la Tokio, ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), a informat la sfârşitul săptămânii trecute publicaţia britanică The Guardian, înainte ca autorităţile române să fi anunţat semnarea controversatului document, despre care contestatarii susţin că ar institui cenzura pe internet, scrie cronicaeuropeana.ro.

Publicaţia britanică a citat-o pe Jadwiga Rodowicz-Czechowska, ambasadorul Poloniei la Tokio, care a anunţat că ţara sa şi alte 21 de state UE, printre care şi România, au semnat ACTA.

Într-un interviu pentru postul public polonez de televiziune, ea a enumerat printre statele semnatare: Polonia, Finlanda, Franţa, Irlanda, Italia, Portugalia, România, Grecia.

Alte ţări semnaseră ACTA de anul trecut: SUA, Canada, Coreea de Sud.

În cadrul UE, cinci state se opun, încă, semnării ACTA: Germania, Olanda, Estonia, Cipru şi Slovacia.

Citeste si:  Reuniunea interguvernamentală româno-israeliană reflectă relaţiile înfloritoare dintre cele două ţări

În Polonia, au existat şi proteste de stradă privind poziţia ţării faţă de documentul internaţional, însă ministrul externe de la Varşovia, Radek Sikorski, a suisţinut că ACTA împiedică furtul la scară mare de proprietate interelctuală, pe internet.

”Considerăm că furtul la scară largă de propritate intelectuală este un lucru rău”, a subliniat Sikorski, care s-a exprimat în favoarea unei ”anarhii controlate” pe internet.

 

Raportorul PE pentru ACTA a demisionat ca protest faţă de ”această mascaradă”

Parlamentul European ar urma să se pronunţe în luna iunie în privinţa aderării Uniunii Europene la ACTA, însă eurodeputaţii socialişti contestă documentul, iar raportorul PE pentru documentul controversat, francezul Kader Arif, a demisionat din funcţie, nemulţumit de încercările de grăbire a adoptării ACTA, fără o dezbatere reală.

”Condamn tot acest proces care a condus la semnarea acestui acord, şi anume lipsa consultării societăţii civile, lipsa transparenţei, încă de la începutul negocierilor, întârzieri repetate ale semnării textului, fără nicio explicaţie, respingerea recomandărilor PE, aşa cum au fost formulate într-o serie de rezoluţii”, scrie europarlamentarul socialist, pe site-ul său.

Citeste si:  Acordul semnat de SUA şi România, parte integrantă a unei capacităţi de apărare antirachetă europene a NATO

El a calificat procesul de adoptare a ACTA drept o ”mascaradă” şi a avertizat că acordul poate avea ”consecinţe majore asupra vieţii cetăţenilor”.

”Cu toate acestea, se face totul pentru a împiedica Parlamentul European să îşi spună cuvântul. Doresc să lansez un puternic semnal de alarmă opiniei publice privind această situaţie inacceptabilă. Nu voi participa la această mascaradă”, a mai afirmat Arif.

 

Criticile aduse ACTA

Proiectul Anti-Counterfeiting Trade Agreement este criticat de o serie de organizaţii internaţionale care susţin că draftul a ajuns în faze avansate de adoptare fără consultări cu societeta civilă şi cu multe state în curs de dezvoltare.

Electronic Frontier Foundation a criticat secretomania din jurul proiectului, în condiţiile în care ACTA a ajuns la urechile opiniei publice abia în anul 2008, după ce site-ul Wikileaks a dezvăluit discuţiile avansate din jurul său. Potrivit informaţiilor ”scurse” cu ajutorul Wikileaks, încă din anii 2006 şi 2007 Statele Unite, Japonia, Elveţia, Canada şi Uniunea Europeană avuseseră discuţii aplicate privind ACTA, fără informarea opiniei publice.

Citeste si:  Marele corupt a fost dezvăluit naţiunii!

Organizaţii internaţionale ca Free Softwear Foundation, Consumers International, Free Knowledge Institute, cercetători de la universităţi precum Harvard, au susţinut că ACTA ar institui un sistem de control al informaţiei pe Internet, care ar încălca viaţa privată şi ar îngrădi liberul schimb de materiale şi comunicarea, sub pretextul combaterii pitateriei.

Printre obiecţiile la adresa ACTA se numără şi faptul că viitoarea reglementare ar da posibilitatea unor controale amănunţite pe aeroporturi şi alte vămi, în care laptopurile, tablet-PC-urile, stick-urile USB şi alte medii de stocare ale cetăţenilor vor fi verificate pentru combaterea traficului cu produse media contrafăcute.

În acest context, criticile ONG-urilor s-au îndreptat şi spre formulări ca ”informaţii pe care părţile le consideră relevante” în combaterea pirateriei, pe motiv că sunt ambigue şi pot da naştere la speculaţii şi abuzuri.

Pentru cei interesati, versiunea integrala a ACTA poate fi consultata aici.

Citește și
3 Comentarii
  1. gabi spune

    nimeni nu tine cont de parerile noastre….degeabai votam……..

  2. Visarg spune

    Asta este secolul 21. In loc sa ne batem pe pamant acum ne batem pe copyright si controlul informatiei. Este mana marilor corporatii care fac lobby in toate tarile. In esenta sunt cei 1% din varful piramidei care le-o trag la cei 99% de dedesubt – numa. Ma mir ca nu se supara nimeni la noi. Suntem atat de prosti ca ne fura si chilotii de pe noi si nu ne dam seama.

  3. . spune

    IN AFARA DE FAPTU CA ROMANII ISI MERITA PE DEPLIN SOARTA, CEI CARE II CONDUC NU LE REPREZINTA INTERESELE SI NU REPREZINTA INTERESELE ROMANIEI CI SE MANIFESTA INTRUN MOD SLUGARNIC VISAVISDE NISTE INTERESE FATA DE CARE ROMANIA SI ROMANII NU AU NIMIC IN COMUN TEMBELISMUL HALUCINANT AL CELOR CARE AU SEMNAT IN NUMELE ROMANILOR SI FARA STIREA LOR CA SI CUM POPORU ROMAN AR FI IDIOT SI NU AR INTELEGE,SI PAREREA ROMANILOR NU CONTEAZA AU SEMNAT ACEL TEMBEL TRATAT SI CU MINTEA LOR BOLNAVA CREZIND CA VOR SALVA OMENIREA DIN MIINILE PIRATILOR ….HAHA CITA MINTE AU….!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata