TOP 4: Cine sunt cei mai mari consumatori de fructe din Europa?

0

– Cercetările recente ale Consiliului European de Informare în privinţa Alimentelor (European Food Information Council – EUFIC), în domeniul consumului de fructe şi legume în ţările europene arată că media consumului într-un număr de nouăsprezece ţări de referinţă este sub nivelul de 400 de grame pe zi recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Doar patru din cele nouăsprezece ţări depăşesc această cantitate zilnică în consumul mediu de hrană vie al populaţiei: Polonia, Germania, Italia şi Austria. Această statistică a fost realizată de Autoritatea Europeană de Siguranţă  Alimentară (European Food Safety Authority – EFSA).

Cercetarea subliniază şi dificultăţile în estimarea cât mai aproape de realitate a consumului de fructe şi legume în rândul populaţiei din cauza diferenţelor metodologice şi a unor variaţii în lista de legume şi fructe incluse în studiu.

De asemene, se pare că şi recomandările referitoare la cantitatea minimă de legume şi fructe consumate sunt diferite de la o ţară la alta. În general, e respectată cantitatea de 400 de grame de persoană zilnic recomandată de OMS, dar unele ţări recomandă cantităţi mai mari, cum e cazul Danemarcei, care sfătuieşte populaţia să consume 600 de grame de legume şi fructe zilnic.

În ce priveşte statistica, se poate observa un gradient crescător, de la nord la sud, lucru firesc dacă avem în vedere faptul că ţările nordice au producţii mai mici de legume şi fructe.

De exemplu, în Finlanda se consumă o medie de 195 grame de persoană pe zi, ceea ce corespunde unei cantităţi de 71 de kilograme pe an, în vreme ce în Grecia consumul zilnic al unei persoane ajunge la 756 de grame (276 kilograme pe an).

În Cipru, consumul de legume, excluzând cartofii şi leguminoasele tari, este de 284 grame zilnic, în timp ce în Norvegia acesta este de numai 109 grame pe zi.

Interesant, Cipru are cel mai scăzut nivel (4 grame zilnic) de legume procesate (congelate, conservate, murate, uscate şi în mese gata preparate, dar excluzând cartofii). Consumul de legume procesate înregistrează cea mai mare pondere în Italia, cu o medie de 56 grame zilnic.

În statistica generală, Marea Britanie ocupă un surprinzător loc 15 iar pe ultimul loc se află Islanda, cu 196 grame de legume şi fructe consumate în medie pe zi de fiecare persoană.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.