EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Traian Băsescu: România va ridica la Bruxelles problema delocalizării industriilor din UE către Asia;poate trebuie găsite stimulente fiscale

1

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că România va ridica, la Consiliul European de luni, de la Bruxelles, problema delocalizării industriilor din UE către Asia, precizând, în context, că poate ar trebui găsite stimulente fiscale pentru ca marile industrii să nu se mai delocalizeze către Asia.

„Aş spune că, dacă vrem să vorbim despre soluţii de creştere economică în Uniunea Europeană, şi aici nu ştiu dacă va fi un subiect foarte uşor de digerat, dar noi vom ridica problema delocalizării industriilor din UE către Asia.”

„Eu am convingerea, este o apreciere personală, că Europa are probleme de creştere şi problemele de forţă de muncă neangajată, în primul rând datorită proceselor severe de delocalizare a marilor industrii către alte zone din afara Uniunii Europene. ”

„Şi sigur că va trebui să ridicăm subiectul sau să-l discutăm. Bine-bine, şi până unde mergem cu delocalizarea? Pentru că numai IMM-urile nu pot rezolva problema ocupării forţei de muncă, mai ales că, priviţi în România, cea mai mare parte din IMM-uri sunt legate în funcţionarea lor de marile companii. Priviţi la Dacia, câte IMM antrenează pe orizontală! Priviţi la Şantierul Naval Constanţa sau Mangalia, sau la SIDEX Galaţi, sau la orice mare întreprindere! Dacă vom continua cu delocalizarea, în mod categoric nu vom putea crea atâtea IMM-uri încât să garantăm un nivel de ocupare a forţei de muncă mai bun la nivelul Uniunii Europene„, a spus Băsescu, duminică, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

El a precizat că problema României este aceea de a crea IMM-uri, adăugând că România nu se confruntă cu un proces de delocalizare „alarmant” şi că a fost doar cazul Nokia, care de fapt s-a închis.

„Dacă ne batem pentru libera circulaţie a forţei de muncă, trebuie să ştim că, indiferent ce se întâmplă în Franţa sau în Germania sau în Italia, afectează şi forţa de muncă din România, care-şi găseşte mai greu un loc de muncă. Şi aş vrea ca această afirmaţie absolut reală să nu fie speculată. Ar fi păcat să fie speculată. Eu nu îi invit pe români să plece la muncă în străinătate, dar tot mai mult discutăm de o piaţă globală a forţei de muncă. Şi este clar că a privi cu atenţie către delocalizarea industriilor din Uniunea Europeană este un lucru obligatoriu.

„Poate că ar trebui să găsim stimulente fiscale pentru ca marile industrii să nu se mai delocalizeze către Asia, lăsând un gol imens şi în forţa de muncă direct angajată, dar şi în colaborările pe care le aveau pe orizontală cu întreprinderi mici şi mijlocii. Nu ştiu dacă acest subiect va deveni o temă la acest Consiliu, dar la acest Consiliu voi ridica acest subiect al marilor întreprinderi delocalizate şi poate să pregătim pentru Consiliul următor o discuţie pe această temă, legată de menţinerea forţei de muncă în Europa”, a explicat şeful statului.

El a precizat, la Palatul Cotroceni, că un subiect ce se va discuta la Consiliul European de luni de la Bruxelles este legat de convenirea unui plan politic de acţiune pentru stimularea creşterii economice şi a ocupării forţei de muncă, în special în rândul tinerilor.

„Este o iniţiativă care vine de la mai multe state, printre care şi România, şi ni se pare că, având în vedere situaţia economică a Uniunii Europene, este imperativ necesar să adoptăm, să abordăm la nivel politic şi problematica legată de creşterea economică. Nu vă dau decât un singur detaliu: dacă Eurozona intră în recesiune, aşa cum mulţi analişti prognozează, în partea a doua a anului 2012, România va fi în dificultate şi creşterea noastră economică va fi frânată. De altfel, veţi vedea că şi evaluările de creştere pentru 2012, care sunt în momentul de faţă legate de o cifră în jurul a 1,5% din PIB pentru anul acesta, au în vedere exact o posibilă recesiune în Zona Euro. De aceea, şi pentru România este extrem de important ca la nivel politic să se ia nişte decizii pe care ulterior Comisia Europeană să le pună în aplicare”, a arătat Băsescu.

El a adăugat că, în ceea ce priveşte România, sunt vizate câteva obiective, precum stimularea cu bani europeni a înfiinţării şi dezvoltării de întreprinderi mici şi mijlocii şi reglementări pe piaţa forţei de muncă.

„Vorbim de o piaţă unică europeană, dar România încă are restricţii pentru forţa de muncă în nouă state ale Uniunii Europene, deci iată două obiective de interes major din punctul nostru de vedere: libera circulaţie a forţei de muncă nu poate fi desprinsă de libera circulaţie a capitalului, spre exemplu„, a completat Băsescu.

loading...

Citește și
1 Comentariu
  1. bunul simt spune

    Stimulente fiscale ?

    a) marirea nivelului taxelor existente ?

    b) inventia si adaugarea de noi taxe sau de noi domenii de aplicare ale acestora ?

    c) modificari ale Codului Fiscal cu 1 zi inainte de Revelion ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.