Consilierii generali nu vor deocamdată o agora civică în Piaţa Universităţii

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a respins în şedinţa de luni (30 iauarie 2012) Proiectul de Hotărâre privind conferirea statutului de agora civică spaţiului public din zona Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” şi din faţa Teatrului Naţional.

Proiectul a căzut după discuţii aprinse, reflectate în votul strâns: 24 de voturi pentru, trei împotrivă şi 23 de abţineri. „Legea 60/1991 este legea-cadru care precizează foarte clar cum se fac adunările publice, care sunt condiţiile şi unde se fac acestea”, a declarat prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei.

Potrivit prefectului Capitalei, art. 5 din lege prevede că organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice sunt interzise în apropierea staţiilor de metrou, a spitalelor etc.

În al doilea rând, acest proiect de lege necesită dezbatere publică (30 de zile), conform Legii transparenţei decizionale, a adăugat el. „Probabil că pornind de la aceste considerente secretarul general (n.r. – al CGMB) şi-a exprimat opinia potrivit căreia proiectul nu întruneşte condiţiile legale. Fac o apreciere strict pe lege, fără nici un fel de alte conotaţii”, a afirmat Atănăsoaei.

El a spus că Legea 60/1991 mai conţine un articol care precizează că adunările publice trebuie să se desfăşoare în mod paşnic şi civilizat, fără să stânjenească drumurile publice, transportul etc.

Prefectul Capitalei a mai susţinut că în situaţia în care CGMB ar aproba această hotărâre, ea nu ar avea valoare. „De câte ori s-au adoptat hotărâri care nu au stat în picioare, fie Prefectura, fie ONG-urile le-au atacat”, a spus Atănăsoaei.

La rândul său, directorul general al Asociaţiei Pro Democraţia, Septimius Pârvu, a declarat că organizaţia pe care o reprezintă doreşte o agora civică în centrul Capitalei, având în vedere simbolistica din anii 1990.

El spune că după ce acest proiect de hotărâre va fi adoptat de CGMB, urmează ca împreună cu mai mulţi susţinători să dezvolte un plan urbanistic al zonei. „Ceea ce dorim sunt cabine ale cetăţilor pornind de la structura clasică a unei agore în locul unde oamenii pot să vorbească, dar şi ziduri ale dorinţelor unde cetăţenii să-şi exprime toate nemulţumirile, propunerile, fără violenţe şi fără debandadă”, a mai spus Pârvu.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.