Deputaţilor italieni li se reduc salariile

0

Deputaţilor italieni li se vor reduce salariile cu suma de 1.300 de euro brut, ceea ce înseamnă 700 de euro net, măsura făcând parte din angajamentul de reducere a costurilor cu clasa politică în contextul situaţiei economice dificile cu care se confruntă Italia, a anunţat luni (30 ianuarie 2012) Rocco Buttiglione (foto), vicepreşedintele Camerei Deputaţilor (Camera Inferioară) de la Roma, transmite agenţia EFE.

La această reducere se va adăuga ulterior şi o diminuare salarială de 10% pentru deputaţii care îndeplinesc şi alte sarcini instituţionale, cum ar fi preşedinţii de comisii. De asemenea, a fost adoptată şi noua formulă de calcul a pensiilor deputaţilor şi a funcţionarilor din Camera Inferioară a Parlamentului, care se va baza de acum înainte pe principiul contributivităţii.

În prezent, deputaţii italieni încasează un salariu net lunar de 5.247 de euro, la care se adaugă diferite sporuri, cum ar fi cel de 3.503 euro pe lună pentru hrană, 3.995 euro pe lună pentru transport, sau 3.690 euro pe lună pentru plata asistenţilor şi colaboratorilor, pentru acesta din urmă ei fiind obligaţi prin noul act normativ să justifice cel puţin 50% din cheltuieli. Aceste măsuri vor trebui aprobate şi de Senatul italian în zilele următoare.

Parlamentarii italieni sunt printre cei mai bine plătiţi din Europa, ceea ce a determinat numeroase dezbateri în Italia. Guvernul condus de Mario Monti a elaborat în luna decembrie un plan de austeritate ce prevede economii de peste 30 de miliarde de euro pentru a se atinge echilibrul bugetar în anul 2013.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.