Deţinătorii de obiecte de artă, bijuterii şi blănuri de mare valoare nu pot primi prestaţii sociale

0

Deţinătorii de obiecte de artă, bijuterii şi metalele preţioase de peste 100 grame, obiecte de cristal şi porţelan de mare valoare, blănuri de valoare mare sau obiecte de colecţie nu pot primi prestaţii sociale, potrivit unui comunicat de luni (30 ianuarie 2012), de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, proiectul de hotărâre pentru modificarea şi completarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor privind venitul minim garantat, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, alocaţia pentru susţinerea familiei.

Venitul minim garantat, alocaţia de susţinere a familiei şi indemnizaţia de creştere a copilului rămân la nivelul reglementat în prezent.

Potrivit MMFPS, prin normele metodologice de aplicare a ajutoarelor sociale se simplifică procedura de acordare a ajutoarelor sociale şi rămâne o singură listă de bunuri care duce la excluderea solicitanţilor de la acordarea de ajutor social.

Beneficiarii de ajutoare sociale sunt obligaţi să-şi plătească impozitele locale (impozitul pe imobile, terenuri şi autoturisme/autovehicule), iar beneficiarii de venit minim garantat, care vor ieşi din plată pentru că nu şi-au plătit impozitele, nu mai pot fi obligaţi să muncească în folosul comunităţii.

Şi persoanele care beneficiază de concediu şi indemnizaţie lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.52/2011, sunt obligate să-şi plătească impozitele locale, respectiv impozitul pe imobile, terenuri şi autoturisme/autovehicule.

Referitor la normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, aprobate prin Hotarârea Guvernului nr.38/2011, MMFPS precizează că, până la vârsta de 18 ani, copiii care urmează o formă de învăţământ în străinătate vor fi luaţi în calcul la stabilirea alocaţiei de susţinere a familiei, dacă şi numai dacă respectivele unităţi de învăţământ prezintă dovezi privind frecventarea cursurilor şcolare peste hotare.

Tinerii în vârstă de până la 18 ani, care termină cele 10 clase obligatorii de învăţământ, vor fi luaţi în calcul la stabilirea venitului mediu net lunar al familiei, ca membri ai familiei. Totodată, beneficiarii sunt obligaţi să-şi plătească impozitele locale, prevăzute de art. 248 lit.a)-c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, respectiv impozitul pe imobile, terenuri şi autoturisme/autovehicule.

Guvernul a aprobat, luni, proiectul de hotărâre pentru modificarea şi completarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor privind venitul minim garantat, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului şi alocaţia pentru susţinerea familiei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.