FENOMEN straniu: Pitoni uriaşi au invadat sudul Floridei – VIDEO

1

– Pitonii de şase-şapte metri lungime nu sunt numai concepte de filme horror, ci şi o ameninţare concretă a vieţii în Parcul Naţional Everglades, unde anihilează populaţiile de mamifere până la un nivel situat în afara posibilităţilor de refacere, afirmă cercetătorii americani, citaţi de cotidianul american The Christian Science Monitor.

– Reptilele au ajuns în parc de la casele din împrejurimi, ai căror locatari deţineau astfel de vietăţi ca animale de casă şi care de asemenea e posibil să fi fost eliberate acidental de uraganele care s-au abătut asupra regiunii în anii ‘90.

 

Rangerii au început să-i repereze în sălbăticie prin anii 2000, când doi şerpi au fost scoşi din parcul naţional. Numărul pitonilor a crescut între timp exponenţial, peste 300 de exemplare fiind înlăturate din Everglades din 2007.

Cercetătorii nu cunosc cu exactitate numărul real al şerpilor gigantici, dar estimează că sunt zeci de mii de pitoni care populează acum Parcul Naţional Everglades.

Ei apar pretutindeni pe teritoriul Statelor Unite, dar acum s-au stabilit foarte bine, se reproduc la o scară alarmantă şi o duc minunat în sudul Floridei”, afirmă Michael Dorcas, cercetător de la Davidson College din Carolina de Nord. “Au trecut deja 11 ani şi deja înregistrăm un impact devastator”, a adăugat Dorcas.

Naturaliştii au studiat cazuistica animalelor moarte pe şosele între 1993 şi 1999, înainte de prezenţa permanentă a pitonilor în Everglades.

Ei au comparat rezultatele cu numărul animalelor astfel contabilizate între 2003 şi 2011. Populaţiile de ratoni au scăzut cu 99,3%, cele de oposumi cu 98,9% iar cele de râşi cu 87,5%.

Exemplarele de iepuri de mlaştină, iepuri coadă-de-bumbac dar şi vulpile, altădată o prezenţă constantă în zonă, nu au mai fost observate deloc în aceste studii.

În ariile în care pitonii nu s-au stabilit de multă vreme, populaţiile nu au apucat să scadă masiv. Cele în care pitonii nu au fost niciodată observaţi, speciile autohtone de mamifere sunt similare celor preexistente înainte de invazia pitonilor în Everglades.

Viitorul regiunii rămâne în suspans deocamdată, întrucât, după cum afirmă şi experţii în domeniu, pe de o parte, nivelul de distrugere al populaţiilor de mamifere este înspăimântător de mare, iar pe de altă parte şerpii sunt foarte greu de localizat şi de scos din mlaştini.

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. Mihai spune

    Zeci de mii de pitoni ???? Din 2007 pana in prezent au inlaturat peste 300 exemplare si acum sunt zeci de mii ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.