Iată cum se inventează TAXELE!

0

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, doreşte reintroducerea a ceea ce a abolit cândva: o taxă pe tranzacţiile bursiere, informează prestigiosul cotidian german, Süddeutsche Zeitung. Totuşi, planul este mai restrictiv decât taxele pe tranzacţiile financiare la nivel european. Este încă neclar ce anume va fi taxat. Acest lucru arată cât de pripit acţionează guvernul francez în introducerea acestei noi taxe, care va fi introdusă de la 1 august 2012, după ce fusese în prealabil abolit de fostul ministru de finanţe, actualul şef al FMI, Christine Lagarde, în 2008. Atunci s-a considerat că înlăturarea taxei pe tranzacţiile financiare va creşte competitivitatea cu centrul bursier londonez.

 

În Europa se tot discută despre fiscalizarea tranzacţiilor bursiere, încă de la începutul crizei financiare, însă nu s-a ajuns la un numitor comun în privinţa nivelului de taxare.

Introducerea de taxe va încetini pieţele financiare şi contribuţia acestora la reducerea efectelor crizei. Comisia Europeană propune introducerea unei taxe pe toate tranzacţiile de părţi sociale, obligaţiuni şi derivate.

Marea Britanie a respins această taxă, prin vocea primului ministru, David Cameron, la reuniunea de la Davos. Londra nu este numai cel mai important centru financiar al Europei, o cincime din tranzacţiile financiare mondiale se desfăşoară în oraşul de pe Tamisa. Numai acţiunile sunt impozitate la bursa de la Londra iar statul câştigă din aceasta trei miliarde de lire sterline pe an.

Măsura introdusă de Sarkozy a găsit susţinere în Germania, în rândurile Freie Demokratische Partei (FDP), participant la coaliţia de la guvernare. “Biroul a aflat cu satisfacţie că Parisul şi-a revizuit poziţia”, a afirmat secretarul general FDP, Patrick Döring.

În loc să ceară o taxă pe tranzacţiile financiare în general, Sarkozy se îndreaptă acum spre taxa de timbru britanică, care priveşte tranzacţiile de acţiuni şi alte opţiuni. O astfel de propunere i-a trimis Franţa şi ministrului german Economiei, liderul FDP, Philipp Rössler.

Totuşi, există temeri în cadrul FDP în ce priveşte pe Sarkozy, care nu e susţinut în această iniţiativă, precum şi vizavi de posibila migrare a afacerilor bursiere din Franţa.

Iată de ce FDP speră ca propunerea lui Nicolas Sarkozy să conducă la introducerea de comun acord a acestei taxe de către toate cele 27 de state UE. Guvernul federal va sprijini în Comisia Europeană introducerea unei taxe la nivelul întregii uniuni.

Cancelarul german, Angela Merkel (CDU), s-a pronunţat favorabil introducerii unei taxe pe tranzacţiile financiare, dar a propus introducerea ei deocamdată numai în ţările zonei Euro.

Colegul său de partid însă, primul ministru al Landului Hesse, Volker Bouffier, şi-a manifestat temerea că centrul financiar Frankfurt pe Main va fi izolat, iar sectorul financiar din Germania nu pare prea entuziast.

Noua taxă franceză va aduce estimativ un miliard de euro la buget şi este de patru ori mai mare decât taxa care a fost anulată în 2008. Fondurile vor fi obţinute pentru reducerea deficitului bugetar, care nu va fi astfel diminuat aşa cum se anunţase iniţial, prin reducerea costurilor cu forţa de muncă.

Nu vor fi taxate companiile străine, ci numai cele franceze, ceea ce arată că guvernul francez nu doreşte ca marile corporaţii să părăsească centrul financiar francez. Cu toate acestea, se estimează că circa 50 de companii străine vor fi afectate de această măsură.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.