Noul Regulament BNR privind creditul ipotecar a intrat în vigoare

Noul Regulament al Băncii Naţionale privind avansul minim obligatoriu de 15 la sută la creditele ipotecare intră în vigoare din 31 ianuarie, după ce, în 2011, Banca Centrală a modificat condiţiile de acordare a creditelor pentru cumpărarea unei locuinţe.

„Persoanele fizice care vor să contracteze un credit ipotecar sau imobiliar şi au veniturile în lei vor trebui să achite un avans de minimum 15 la sută din valoarea locuinţei cumpărate la creditele în euro şi de cel puţin 40 la sută la creditele în dolari, franci elveţieni sau yeni”, potrivit noului regulament al BNR, care devine aplicabil începând cu 31 ianuarie, la 90 de zile după ce a fost publicat în Monitorul Oficial din 31 octombrie 2011.

Citeste si:  Patriarhie: Vrem să construim o casă cu arhitectură bisericească, nu un bloc pe Dealul Patriarhiei

Clienţii băncilor care au venituri în valută şi vor să contracteze un împrumut imobiliar sau ipotecar vor plăti un avans minim de 20 la sută din valoarea locuinţei.

Noul regulament va fi aplicat de băncile comerciale diferenţiat, pentru că au trimis la date diferite normele proprii pentru aprobare la Banca Naţională.

Regulamentul prevede că la creditele de consum perioada de creditare poate fi de maximum 5 ani, faţă de 10 sau chiar 15 ani, înainte de emiterea noilor condiţii de către Banca Centrală.

Citeste si:  BNR: Băncile au majorat, în februarie 2014, dobânzile la depozitele şi creditele noi în monedă naţională

Condiţiile de rambursare a creditului de consum în 5 ani nu se aplică la refinanţarea împrumuturilor contractate anterior, precizează Regulamentul.

Băncile comerciale vor fi obligate să ia în calcul şi riscurile unui scenariu negativ în evaluarea gradului maxim de îndatorare al clienţilor, care includ o posibilă creştere a cursului de schimb cu 35,5-40,9 la sută, în funcţie de valuta împrumutului, o potenţială creştere a ratei dobânzii cu 0,6 puncte procentuale şi posibilitatea ca veniturile clientului să scadă cu 6 la sută.

Programul Prima Casă nu intră sub incidenţa noului regulament, în ceea ce priveşte avansul la contractarea unui credit.

Citeste si:  BNR nu mai are contracte de parteneriat cu ziarele de când a început criza

Împrumuturile în acest program vor fi acordate în continuare cu un avans de maximum 5 la sută din valoarea locuinţei, fără ca valoarea acesteia să depăşească 57.000 de euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close